Penyakit Gout – Terlalu Kerap Makan Kari Penyebab Gout

Penyakit Gout – Terlalu Kerap Makan Kari Penyebab Gout

Siapa kata penyakit gout hanya dihidap oleh mereka yang berusia 40 ke atas? Hari ini, golongan muda yang berusia dalam lingkungan 24 hingga 30 tahun mempunyai peratusan tinggi untuk menghidap sakit gout ini. Ini berpunca daripada gaya pemakanan yang kurang sihat dan tidak aktif dalam melakukan aktiviti-aktiviti sukan.

Penyakit gout merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik (separa pejal) merupakan bahan kumuh yang berasal daripada sejenis protein dipanggil purin. Kegagalan tubuh memecahkan asid urik kepada urea membuatkan asid urik ini berkumpul pada celahan tulang dan terhasillah batu kristal gout. Lebih teruk lagi apabila batu gout ini boleh terbentuk pada celahan buah pinggang dan pundi kencing membentuk batu karang.

 

penyakit gout

 

 

8 Tanda-tanda serius penyakit gout:

 1. Penyakit gout kebiasannya menyerang ibu jari kaki dan akan menyebabkan ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
 2. Jika bukan di ibu jari kaki, sakit gout ini bisa menyerang bahagian lain di kaki sebagai contoh di kawasan buku lali, dan juga di tumit kaki.
 3. Sendi yang diserang terasa bisa dan sensitif dengan sebarang geseran. (Jika kritikal, pesakit tidak mampu berjalan kerana kaki terasa sakit apabila memijak permukaan lantai)
 4. Serangan selalunya berlaku pada waktu malam.
 5. Sakit mungkin berlarutan sehingga 1-2 minggu jika tidak mendapat rawatan secepat mungkin.
 6. Benjolan besar merah akan timbul di sendi dan cuping telinga.
 7. Kencing yang kerap.
 8. Bila tengah malam iaitu pesakit merasa sejuk seperti disiram air sejuk di tempat sakit dan ini akan menyebabkan mereka mengigil dan demam dan ini mungkin akan berlaku seminggu dua minggu dan kemudiannya akan berhenti secara sendirinya rasa sakit.

 

KENALI KADAR ASID URIK ANDA

ASID URIK 5

1.5 mg/dL – 5 mg/dL

0.09mmol/L – 0.30 mmol/L

89umol/L – 297 umol/L

Bagi mereka yang berada dalam kelompok Asid Urik 5 ini, kadar asid anda berada dalam kadar yang selamat. Namun, jangan mudah selesa dengan kadar ini kerana asid urik berubah-ubah setiap masa mengikut gaya hidup kita. Lakukan pemeriksaan dengan kerap supaya asid urik tidak menjadi tinggi dan kekalkan gaya hidup sihat anda.

ASID URIK 6

5.1 mg/dL – 6

0.30 mmol/L – 0.36 mmol/L

303 umol/L – 357 umol/L

Kumpulan Asid Urik 6 ini dikenali sebagai “Borderline Uric Acid Levels”. Jika anda berada dalam kelompok ini, usah dedahkan diri anda dengan cuaca yang sejuk kerana ia mungkin memudaratkan. Jika anda tidak mampu untuk berada dalam kumpulan 5, jadi kumpulan ini adalah yang terbaik dan disarankan oleh doktor kerana ia tidaklah serius dan tidak juga selamat. Namun, pemeriksaan asid urik harus dilakukan sekerap mungkin, tiga kali sebulan.

ASID URIK 6.5

6.1 mg/dL – 7.2 mg/dL

0.36 mmol/L- 0.43 mmol/L

363 umol/L – 428 umol/L

Kadar risiko asid urik ini adalah sebagai tanda amaran kepada anda untuk membuat sesuatu berkaitan asid urik anda. Kumpulan 6.5 ini sudah dikira yang paling teruk dan agak susah sekiranya jika mahu melakukan sebarang treatment. Pada kadar ini, gout akan menyerang bila-bila masa sahaja. Semakin tinggi kadar asid anda, semakin banyak risiko yang bakal anda hadapi.

ASID URIK 7

7.3 mg/dL – 11.1 mg/dL

0.43 mmol/L – o.66 mmol/L

434 umol/L – 660 umol/L

Dangerous Uric Acid Levels (Warnings). Jika anda memiliki kadar asid urik seperti kumpulan ini, awas! Batu kristal gout sedang terbentuk di celah-celah tulang anda dan akan terhasilnya batu yang akan melekat di buah pinggang ataupun pundi kencing anda. Kadar asid urik yang terlampau tinggi akan menjejaskan tulang anda. Bukan itu sahaja, malah kulit, buah pinggang serta hati anda juga akan rosak disebabkan batu kristal yang terhasil. Anda harus ingat, gout boleh menyebabkan kerosakan tetap  pada tubuh anda, contohnya seperti penyakit Stroke. Oleh itu, anda dinasihati untuk berjumpa dengan doktor dan dapatkan rawatan secepat mungkin.

sumber picture source HERE

Punca penyakit gout antaranya ialah:

 1. Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari

 2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram

 3. Gemar makan buah-buahan jeruk

 4. Gemar makan mee segera

 5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa

 6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.

 7. Gemar dan kerap minum teh kedai

 8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya

 9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dgn kuantiti yg banyak.

 10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu

 11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin

 12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.

 13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya

 14. Terlalu kerap makan kari

 15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.

 16. Stress yg tak terkawal.

 17. Kerap mengambil ubat pain killer

 18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya

 19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.

 

 

DULU SETIAP HARI MAKAN PAINKILLER UNTUK GOUT.. KINI TIDAK LAGI !!

 

 

Ubat gout

 

vivix rawat gout

 

 

sembuh gout

 

Turunkan Paras Asid Uric dengan vivix

Vivix shaklee

 

Vivix – minuman antioksidan kaya resveratrol dapat bantu baikpulih sel-sel darah yang rosak dengan menstabilkan kandungan asid uric ke tahap yang normal.

Vivix juga bantu perbaiki sel-sel yang membengkak dan mengelakkan pengumpulan protein yang berlebihan dalam badan

 

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu