DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Polifenol lawan Corona

Polifenol lawan Corona

Polifenol lawan Corona. MAMPUKAH POLIFENOL MELAWAN CORONA ? Semakin lama, nak dekat raya, kes makin tinggi, semakin itu jugak panggilan baksin terus kuat di telinga. Dalam fahaman saya, kata KKM, baksin masih belum dapat mencegah jangkitan, tapi ianya masih berjangkit, masa itu 40 orang frontliner positif setelah dua dos paizer. Nampaknya masih belum cerah harapan untuk saya menilai baksin dalam diri ini.

Lagi menyedihkan, sudah ada kes yang berkaitan dengan baksin corona ini. Walaupun dinafikan di negara ini, di luar negara, ada beberapa kes yang hilang nyawa kerana baksin ini. Bagi saya, walaupun manfaat baksin itu mengatasi statistik, tapi ianya tetap kematian. Jadi tak boleh main main dengan kematian.

Kalau rajin baca pasal Astrazeneca , penyebab gumpalan darah, walaupun hanya 0.004%. ianya masih berlaku. Paling meragui ialah kita tak boleh ramai di mana berlakunya gumpalan itu. kalau kena pada sarah otak, memang menyebabkan minor stroke. Kalau blood clot itu berlaku pada kemaluan lelaki, boleh jadi erectile dysfunction.

KALAU BAKSIN BOLEH , TAKKAN POLIFENOL TAK BOLEH ?

Korang tahukan, mengikut pakar, walaupun masih berisiko terkena jangkitan, tapi sebenarnya baksin boleh mengurangkan kesakitan bila kena corona. Jadi memang bagus baksin ini. Dan boleh kurangkan jangkitan pada keluarga.

Walaupun saintis menggunakan ubat antiviral macam klorokuin atau hidroklorokian untuk mencegah virus corona membiak, tapi ianya ada banyak kesan negatif juga. Jadi dengan itu, saintis pun mencari sesuatu yang Natural, nature based yang lebih selamat . Antara yang terbaik ialah menggunakan polifenol untuk menggantikan ubat antiviral yang ada.

Tapi bagi saya, memang susah akan berlaku bila anda masuk wad,a nda akan diberikan ubat antiviral polifenol begini. TApi kalau betul betul kita sayang nyawa, yang terbaik ialah jaga kesihatan, jaga makan dan bersukan, jaga SOP, dan juga amalkan POLIFENOL ini dalam diet harian anda.

JANJI JANJI MANIS POLIFENOL OLEH SAINTIS. Korang tahukan sebenarnya polifenol ni macam “vaksin”, atau dikira antibodi dalam tumbuhan itu. Korang tahutak, polifenol terhasil bila sesebuah tumbuhan itu terkena STRESS, contohnya bla dia menghadapi cuaca terlampau panas, atau kena serangan anasir luar, tumbuhan itu akan hasilkan cecair untuk melindungi diri mereka dari mati. Cecair itulah yang digelar dengan nama POLIFENOL

Saintis dah buat banyak pengkelasan tentang polifenol. Macam macam nama ada korang boleh tengok gambar. Oklah kita masuuk satu janji manis ini

” Can phytotherapy with polyphenols serve as a powerful approach for the prevention and therapy tool of novel coronavirus disease 2019 (COVID-19)? ”

Dalam ini semua pengkaji senaraikan beberapa polifenol yang terbaik, yang best nya saya cut n paste je beberapa polifenol yang mungkin biasa korang dengar.

Contoh macam CATECHINS dalam green tea leaves (Camellia sinensis) , ianya sangat bagus dalam banyak perkara. Selain anti-inflamasi, anti-onxidant,antitumor,antidiabetic,antiobesity dan termasuk jugak antiviral. Saintis memang suruh kaji EGCG dalam catechins untuk dijadikan ubat dalam melawan corona.

RESVERATROL HARAPAN BANGSA DAN NEGARA ? Resveratrol ialah memang mendapat perhatian sejak 2 dekad dahulu, sebab ianya memang bagus untuk antiaging. Jadi disebabkan resveratrol ini banyak manfaat seperti untuk diabetes, jantung, kanser, saintis kaji jugak kehebatan resveratrol dalam mencegah virus.

Boleh kata resveratrol ini terbukit dalam banyak kajian. antaranya, Herpes Simplex Virus Type 1 ,Influenza Virus, dengue, zika, dan jugak MERS-COV.

Dalam janji janji manis lain

“Potential therapeutic effects of Resveratrol against SARS-CoV-2”

Saintis kata resveratol bagus untuk mencegah 2 punca kematian akibat cobid nih. Salah satunya ialah trombosis, masalah pembekuan darah, dan jugak masalah cytokin storm. Resveratrol dikatakan berkesan untuk mencegah masalah ini berlaku. Jadi kalau makan resveratrol, kesakitan ini dapat dikurangkan.

JAGA KESIHATAN JAGA SOP

Kes makin tinggi, tiada apa lagi yang kita boleh harapkan, sebelum menunggu giliran baksin, baksin terbaik ialah meningkatkan kekuaatan imun sistem badan kita. Lagi satu kalau korang perasan, dalam video terbaru, gambar terbaru, yang kena sakit teruk cobid ini ialah ada masalah obesiti. Jadi sebelum kena, tolonglah kuruskan badan. Lagi satu jaga makan, jangan biarkan gula tinggi dalam badan, sebab saintis kata sistem imun akan drop gile bila gula tinggi, walaupun kita takde kencing manis.

Raya nak dekat, walaupun bazar ramadan makanan sedap sedap, raya lagilah air manis banyak gile, benda tuh kalau tak dikawal, boleh merosakan sistem badan korang. Hadoi, doakan dijauhkan. JAdi bersiap juga badan untuk menghadapi jangkitan. jom makan polifenol. Jap, friendlist saya ni boleh suggestkan resveratrol terbaik di pasaran ? cuba komen sikit, heheheh. cc : amacam ok tak artikel aku Mohd Naquiddin ?

Kebaikan Polifenol yang terkandung dalam produk semulajadi :

▪️Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
▪️Mencantikkan dan melicinkan kulit
▪️Membantu mengurangkan risiko penyakit yang melibatkan sel
▪️Melindungi dan meningkatkan kesihatan jantung
▪️Mengurangkan paras gula dalam darah
▪️Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
▪️Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk (alzheimer)
▪️Membantu meningkatkan kesihatan penghidap parkinson
▪️Meningkatkan kesihatan pesakit strok – angin ahmar
▪️Meningkatkan kesihatan imum badan
▪️Menggalakan kesihatan keseluruhan

Kenapa perlu antioksidan yang tinggi dalam keadaan jerebu ?

Kita pakai topeng (pastikan yang sesuai) Sebelum habuk masuk dalam sistem penafasan dan kita sakit. Kalau debu  dah masuk ke dalam ia akan beraksi dengan lapisan mucus sebagai first defence. Bagi yang ada resdung atau athma allegic reaction ini akan menyebabkan lebih banyak lendir di keluarkan sebagai reaksi mempertahankan sistem penafasan.

Yang lemah sistem imun kecundang jadi semput dan sesak nafas, terutama kanak-kanak, yang kuat sistem imun ok, tapi kena jaga juga. Yang kita takut adalah bahan kimia yang ada dalam jerebu yang akan beri kesan pada sel-sel. Jika DNA dalam nucleus itu kena attack dan rosak, sel akan jadi gila dan multiply dengan kadar cepat. Multiply into 3 instead of 2.

Ini permulaan kepada kanser, bila kita akan kesan kanser ini ? mungkin 5 hingga 10 tahun akan datang. Kita perlu patahkan serangan di peringkat awal. Anti oksidan bertindak meng’neutralise’kan radikal bebas yang serang nucleus. Ia mampu bertindak seperti mob. Sebabnya mudah jutaan radikal bebas serang sel-sel kita setiap hari. Ia bawa negative charge. Apa yang antioksidan buat adalah dia tenangkan radikal bebas dengan jadi partner yang bawa positive charge.

Agak susah nak explain apa yang berlaku di tahap sel ,kena rajib baca lagi di google. Jika kita ambil cukup vitamin c, vitamin e, vitamin a dan polifenol yang tinggi kandungan anti-oksidan ia mampu melindungi sel-sel kita. Dan juga membanyakkan sel-sel imun.  Interferon beri alarm agar sel-sel imun dapat segera bertindak menghapuskan radikal bebas sebelum menyerang DNA kita.

Jadi sekarang anda tahu kenapa kena pakai baju bullet proof sewaktu perang. Bukan pakai baju selepas perang atau dah telantar di hospital. Pemilihan baju bullet proof yang kualiti tinggi agar peluru tak tembus adalah analogi memilih makanan tambahan yang betul. Cegahlah penyakit kronik di peringkat awal sel sebelum ia jadi penyakit yang sukar dan mahal untuk di ubati.

Leave a Reply

%d bloggers like this: