POSITIVE THINKING – Bermula Dengan Aktiviti Neurotransmitter

POSITIVE THINKING – Bermula Dengan Aktiviti Neurotransmitter

“Saya tak ada motivasi, asyik fikir negatif saja. Apa lah nasib saya…” Tahu tak korang bahawa positive thinking, motivasi, mojo segala benda tu sebenarnya adalah hasil dari aktiviti neurotransmitter atau pindahan maklumat antara sel2 dlm otak.

Bila neurotransmitter kita berada dalam keadaan seimbang, kita akan berasa energetik, boleh fokus, bersemangat, bermotivasi tinggi…dan bila neurotransmitter kita tidak seimbang, kita jadi lemau, lesu, takde semangat, malas, fedup….

So ape nak buat supaya neurotrasmitter kita sentiasa seimbang? Otak kita memerlukan benda2 di bawah utk memastikan keseimbangannya:-

Nutrien paling utama utk keseimbangan neurotransmitter ialah asid amino, yang mana Serotonin, Melatonin, Catecholamines & Endorfin terbina daripadanya. Serotonin & Melatonin dibina oleh asid amino Tryptophan. Catecholamines daripada Tyrosine & Endorfin dari asid amino Phenylalanine.

Kalau kita kurang mengambil protin shaklee, neurotransmitter tak seimbang, maka kita akan jadi hilang motivasi, asyik down, takde halatuju…Pengambilan protin yg lengkap dgn kesemua asid amino, dan sokongan dari nutrien lain, insya-Allah menjadikan otak kita balance, centre & positif sentiasa.

So, jaga makan & make sure protein intake mencukupi. Kalau rasa dah makan banyak tapi masih belum OK lagi, cuba check protin macamana yg korang ambil. Elakkan amik dgn gula atau karbohidrat bertapis sbb ia boleh buat gula dalam darah spike, dan insulin akan menyekat perjalanan asid amino ke otak. Jadi otak kita tak terima asid amino, walaupun kita dah makan protin.

Pilih protin berkualiti dan dan awasi GI OK! **Akacan pengamal ESP. Setong seminggu, thats why always highly motivated. Gi shake ESP sana. Barulah boleh dapat positive thinking dalam kehidupan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat