DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Punca Barah

Punca Barah

Kannser otak adalah tumor otak malignan yang boleh merebak dengan cepat ke bahagian lain otak dan tulang belakang. Sila ambil perhatian, tidak semua tumor otak malignan dan boleh dikategorikan sebagai kanser. Terdapat juga tumor otak tidak berbahaya. Benign tumor otak adalah sekumpulan sel-sel otak yang tumbuh perlahan-lahan dan tidak merebak ke bahagian lain. Jadi jom baca beberapa punca barah otak yang anda perlu tahu.

PUNCA BARAH OTAK

tumor otak sendiri adalah pertumbuhan sel-sel otak yang luar biasa dan tidak terkawal. Dalam otak, tumor boleh membangunkan dari sel-sel yang membentuk tisu otak, saraf yang keluar-masuk ke dalam otak, dan membran yang meliputi otak dan saraf tunjang (meninges). Pada asalnya, tumor otak dibahagikan kepada dua, iaitu primer dan sekunder. Tumor otak primer adalah tumor yang timbul dalam otak, manakala tumor otak sekunder adalah ketumbuhan yang berasal dari bahagian-bahagian badan yang lain tetapi merebak ke otak.

Kebanyakan kes kanser otak adalah sejenis kanser otak sekunder, di mana kanser yang berasal daripada organ lain dan kemudian merebak ke otak. Apabila dilihat dari tahap pembangunan dan mempercepatkan pertumbuhan dan penyebaran, ketumbuhan malignan tumor otak dibahagikan kepada empat peringkat, iaitu:

 • Peringkat 1 dan 2: secara am rendah.
 • Peringkat 3 dan 4: biasanya malignan, dan boleh dirujuk sebagai ‘kanser’.

GEJALA KANSER OTAK

Gejala Brain tumor berbeza dari satu pesakit kepada pesakit lain bergantung kepada saiz dan bahagian otak yang terjejas. Tumor boleh menjadikan kawasan yang dijangkiti otak tidak berfungsi dengan sempurna dan menekan tisu otak, menyebabkan sakit kepala dan sawan. Berikut adalah beberapa tanda-tanda lazim tumor otak termasuk:

 • Keletihan yang berlebihan dan mengantuk.
 • penglihatan bermasalah.
 • Terjejas dalam berjalan dan bercakap.
 • Muntah.

RAWATAN PUNCA BARAH OTAK

Keadaan kesihatan dan umur pesakit apabila mereka didiagnosis dengan tumor. Penyakit ini mesti ditangani secepat mungkin, biasanya dengan pembedahan untuk membuang sel-sel kanser. Proses penyembuhan boleh diikuti dengan radioterapi, kemoterapi, atau gabungan kedua-duanya. Jika tiada pembedahan segera, kanser yang berpotensi merebak dan bahagian-bahagian kerosakan otak dan saraf tunjang, walaupun kepada organ-organ lain.

Walaupun kanser otak sekunder, faedah rawatan hanya untuk melegakan gejala dan memanjangkan jangka hayat sahaja. Memandangkan kemungkinan kecil bagi pesakit untuk pulih sepenuhnya, terutamanya ketumbuhan atau kanser yang telah merebak ke bahagian badan yang lain.

Rasa takut adalah perkara biasa bagi orang-orang dengan kanser otak. Seluruh keluarga pesakit mesti terlibat dalam semua proses membuat keputusan dan bagaimana untuk hidup kehidupan seharian kita. Keluarga juga perlu memahami dan mengetahui tentang apa yang ada dan mungkin akan berlaku. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh membantu anda, keluarga anda dan rakan-rakan rapat untuk menghadapi perubahan dalam hidup:

 • Mencari maklumat perubatan yang tepat mengenai penyakit dan proses pemilihan rawatan kanser otak.
 • Jika anda mendapati sukar untuk mengingati soalan dan jawapan, menulis mereka sebagai peringatan. Menyediakan sesuatu untuk rekod.
 • Sangat baik untuk keputusan anda secara aktif dalam pilihan cara-cara pengendalian dan penjagaan. Ini boleh membantu menghilangkan rasa takut daripada salah faham dan anda dapat merasakan mereka mempunyai kawalan ke atas apa yang berlaku.
 • Jangan memaksa diri untuk bergerak sebelum ia didiagnosis.
 • Tetapkan had untuk diri sendiri.Kanser otak boleh memberi kesan kepada kemahiran motorik, pertuturan, penglihatan, dan pemikiran semasa dan selepas rawatan.
 • Terdapat pelbagai jenis terapi yang boleh dilakukan untuk membantu proses pemulihan.
 • Anda boleh menjalani kaunseling jika mereka mahu membincangkan aspek emosi diagnosis dan penjagaan.

sumber: melayupostinfo

Leave a Reply

%d bloggers like this: