DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Radikal Bebas Penyebab Kepada Masalah Penyakit Kronik

Radikal Bebas Penyebab Kepada Masalah Penyakit Kronik

Pada masa ini, punca penyakit yang paling banyak pada hari ini bukan lagi disebabkan oleh bakteria, virus, fungus atau parasit. Penyakit seperti sakit jantung, kencing manis, kanser, darah tinggi dan sebagainya adalah disebabkan oleh satu komponen yang di panggil Radikal Bebas.

Apa Itu Radikal Bebas ?

Radikal ini adalah satu molekul yang tidak stabil di mana ia tidak mempunyai pasangan elektron yang cukup. Molekul yang stabil mempunyai pasangan elektron yang cukup. Radikal ini sangat merbahaya dan boleh mengakibatkan kerosakan kepada sel-sel yang sihat di dalam badan kita.

Bagi menstabilkan diri mereka, radikal bebas akan pergi kepada molekul yang sihat dan mengambil elektron dari molekul ini. Ini akan mengakibatkan molekul yang sihat berubah menjadi lemah dan tidak stabil.

Apabila radikal ini yang terdapat di dalam tubuh badan kita terlampau banyak, ia akan mengakibatkan sel-sel di dalam tubuh menjadi lemah dan rosak seterusnya melemahkan sistem pertahanan tubuh badan kita.

Kesan Terhadap Kesihatan

Pada sel kulit, radikal bebas dapat merusak lipid pada membran sel sehingga dapat menimbulkan keriput dan mempercepat penuaan. Radikal bebas juga diduga sebagai pemicu zat-zat karsinogenik sebagai salah satu penyebab kanser. Selain itu, radikal ini dapat meningkatkan kadar LDL yang menjadi penyebab penimbunan kolesterol pada dinding pembuluh darah yang pada akhirnya mengakibatkan penyakit jantung koroner.

Bagaimana Hendak Mencegah ?

Jawapannya ialah dengan Antioksidan. Ada beberapa makanan yang merupakan sumber antikosidan, iaitu makanan yang mengandung Vitamin A, C, E, melantonin, betakaroteno seperti sayuran, kacang-kacangan, jagung, dan buah. Saat ini juga tersedia suplemen dan susu yang mengandung antioksidan. Daging mengandung banyak oksidan, jadi sebaiknya perbanyakkan memakan sayur dan buah.

Antioksidan merupakan molekul dalam sel yang dapat mencegah radikal bebas mengambil elektron, sehingga radikal ini tidak menyebabkan kerusakan sel. Dengan adanya antioksidan, maka jumlah radikal dalam tubuh Anda tetap terkendali. Oleh karena itu, Anda perlu untuk memperbanyak jumlah antioksidan yang masuk ke tubuh untuk mencegah bahaya radikal ini.

Dari mana bisa mendapatkan antioksidan? Sebenarnya tubuh Anda menghasilkan antioksidan, tapi jumlahnya tidak mencukupi untuk dapat mengimbangi jumlah radikal ini dalam tubuh. Sehingga, Anda perlu mendapatkan antioksidan dari sumber luar.

sumber: noraihanqusyairi , home-spa-awet-muda, optiplus

Leave a Reply

%d bloggers like this: