Rawatan IVF gagal , Apa Usaha Yang Boleh Kita Buat Untuk Berjaya Hamil

Rawatan IVF gagal , Apa Usaha Yang Boleh Kita Buat Untuk Berjaya Hamil

Jika pasangan memilih rawatan IVF dan gagal sebanyak tiga kali, ujian seterusnya akan dilakukan untuk memastikan punca kegagalan rawatan itu. Ini kerana kegagalan rawatan IVF akan memberikan kesan yang sangat mendalam kepada pasangan khususnya wanita yang terpaksa melalui pengalaman pahit ini. Tekanan emosi yang kuat boleh menyebabkan kesan sampingan fizikal seperti murung selain berlaku pergolakan rumah tangga. Termasuk perasaan sedih, keliru dan marah.

Apa itu Rawatan IVF

Perunding Pakar Perundangan dan Obstetrik dan Ginekologi (O&G) di Pusat Kesuburan, KPJ Damansara, Dr. Mohan Raj Varutharajoo, persenyawaan in vitro (IVF) atau bayi tabung uji merupakan satu teknologi bantuan reproduktif bagi membantu pasangan yang mengalami masalah kesuburan. Proses ini melibatkan persenyawaan ovum atau oosit oleh sperma di luar badan manusia selepas teknik bantuan reproduktif yang lain telah menemui kegagalan.

 

Mengapakah rawatan IVF ini tidak berjaya?

Menurut Dr. Mohan, pertanyaan ini mungkin akan bermain-main dalam fikiran. Sememangnya kegagalan rawatan IVF memberikan impak cukup hebat kepada pasangan. Mungkin disebabkan pasangan terlibat terpaksa melalui rawatan invasif dan intensif yang mana mengambil masa, tenaga dan kos agak mahal.

“Kejayaan IVF adalah dalam kitaran 30 hingga 40 peratus dan kadangkala mungkin mencecah kepada 50 hingga 60 peratus. Satu dalam tiga pasangan yang melakukan IVF akan mengalami kegagalan. Oleh itu, setiap pasangan perlu bersedia beberapa kemungkinan yang mereka terpaksa hadapi. Kadangkala, rawatan IVF hanya berjaya setelah pasangan melakukannya dua hingga tiga kali,” katanya.

Ujar Dr. Mohan, terdapat pelbagai faktor lain yang terlibat dalam kejayaan dan kegagalan IVF seperti kualiti sperma, ovum, kadar fragmentasi DNA, merokok, indeks jisim tubuh (BMI) tidak normal.

Terdapat juga masalah lain yang mempengaruhi kegagalan rawatan IVF termasuk tiub falopio yang bengkak seperti hydrosalphinx yang mana dinding rahim semasa meletakkan embrio nipis, kesulitan semasa proses oocyte retrieval atau pengambilan telur, kesulitan semasa hendak meletakkan embrio dan masalah dari segi ‘implantasi’ embrio yang dikenali sebagai implantation failure.

SUMBER

VIVIX MEMBANTU UNTUK KESUBURAN

Point of Vivix sebagai fungsi kesuburan :-

1. Resveratrol dalam Vivix boleh seimbangkan hormon wanita.

2. Untuk orang yg ada masalah estrogen level rendah seperti kes PCOS, vivix akan bantu naikkan semula level estrogen tu.

3. Bagi orang yang ada masalah estrogen level yang tinggi, vivix akan bantu turunkan estrogen level dalam darah.

Kiranya, vivix ni boleh tambahkan estrogen dan boleh menurunkan estrogen. Dlm erti kata lain dia boleh balancekan hormon. So, memang baguslah utk orang yang nak mengandung.

4. Bagi wanita yg berusia dan sedang cuba nak dapatkab anak, kualiti oocyte (telur) dah menurun sebab faktor usia. Jd peluang nak conceive tu susah. Dlm hal ni vivix bertindak sebagai antioxidant yg kekalkan awet muda dan kemudaan usia oocyte telur td. Dan vivix bertindak hingga ke level DNA cells tu sendiri supaya sempurna kualiti

 

 

 

 

 

 

She had been doing macam-macam effort. Having ENDOMETRIOSIS, done endometriosis lap, done IVF and failed etc etc. But she keeps going.

Not to forget, she without fail consistent vivix and Shaklee ttc set for 3-4 years may be (I can’t remember when she started but if I am not mistaken, she started doing Shaklee business after taking vivix). Supplements take longer period to show effects. Yelah, let say badan kita tak cukup nutrisi, and we need to consistent taking it to give time for it to work and cukupkan mana yang dah sekian lama tak cukup dalam badan kita. If after 2-3 bottles no results, don’t give up. Just go on. It is good for our health, to maintain our health.

 

  1. GLA untuk stabilkan kitar haid & hormon, also untuk hasilkan ovum yg sihat.
  2. ALFALFA untuk atasi masalah keputihan yg boleh menyebabkan jangkitan kuman, antara penyebab susah lekat. Juga utk stamina & byk kan pelincir semasa bersama suami.
  3. VITALEA ini multivitamin dimana kajian yg dijalankan di Harvard Medical School yang melibatkan 18000 wanita yg telah menunjukkan bahawa mengambil multivitamin serta asid folik boleh meningkatkan peluang kehamilan.
    Zink di dalam Vitalea berfungsi untuk meningkatkan kualiti sperma dan mengelakkan kecacatan sperma. Kuantiti dan kesempurnaan sperma memainkan peranan besar agar isteri boleh hamil.
  4. VIT E utk kekerapan penghasilan air mani bg suami.

 

Supplement Bukan Ubat Untuk Merawat Dan mengganti Rawatan IVF

Sekiranya anda mengambil supplement ini , anda masih boleh teruskan IVF, IUI dan apa jua rawatan doktor untuk kesuburan. Supplement ini membantu beri badan nutrisi pada sperma, ovum supaya lebih sihat dan potensi untuk berjaya dalam IVF lebih tinggi

INGAT.. kegagalan IVF seperti kualiti sperma, ovum, kadar fragmentasi DNA, merokok, indeks jisim tubuh (BMI) tidak normal.

Dan supplement membantu tingkatkan kesihatan, kualiti sperma, sihatkan DNA, bantu bmi normal .

 

Nak Order Set TTC Shaklee ini?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.