DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Rendam Kaki Dalam Ais

Rendam Kaki Dalam Ais

Terapi ais bukan hanya ubat rumah tetapi teknik yang terbukti secara perubatan untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan. Ia bermanfaat bagi atlet yang mengalami kecederaan besar, tetapi juga bagi mereka, seperti pelari maraton, yang memberikan tekanan di atas rata-rata otot dan tisu di kaki mereka. Sebilangan besar orang melakukan terapi ini dengan ais, tetapi anda juga boleh menggunakan paket sejuk, salji atau bahkan air yang sangat sejuk.

Setelah sekian lama melakukan aktiviti tekanan, tidak kira sama ada anda mengalami kecederaan serius, kaki anda mungkin sakit dan bengkak. Menurut majalah “Running Times”, mandi ais adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk mengurangkan pembengkakan ini, meningkatkan kesihatan otot dan melindungi daripada kecederaan. Ramai pelari tenggelam dalam air ais dari pinggang ke bawah untuk merawat otot kaki yang sakit. Menurut “Running Times,” setiap kumpulan otot, termasuk otot di semua sisi kaki anda, mengalami manfaat otot dalam dan tisu yang sama. Walau bagaimanapun, rawatan ini kontroversial di kalangan saintis perubatan. Sebagai contoh, artikel yang diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine tidak menemui kaitan antara mandi ais dan sakit otot yang tertangguh. Sebenarnya, di kalangan individu yang tidak terlatih, ia sepertinya meningkatkan kesakitan mereka.

Menurut MayoClinic.com, cara terbaik untuk merawat kecederaan kaki yang mengakibatkan pembengkakan ringan hingga sederhana adalah dengan menggunakan ais selama 15 hingga 20 minit tiga kali sehari. Anda boleh menggunakan ais dalam beg yang boleh ditutup semula, buah atau sayur beku atau pek sejuk yang diisi dengan gel penyejuk. Mana-mana kaedah yang anda pilih, bungkus beg atau pek sejuk dalam lapisan tipis kain atau tuala kertas untuk meningkatkan keselesaan dan melindungi daripada radang dingin. Jangan gunakan ais lebih lama daripada 20 minit pada satu masa. Beberapa rawatan yang lebih pendek lebih berkesan daripada yang lama. Untuk kecederaan yang lebih serius, Persatuan Perubatan Podiatric Amerika mengesyorkan agar anda menggunakan ais selama 20 minit dengan 40 minit antara aplikasi sehingga anda boleh mendapatkan bantuan perubatan.

Ais menyekat saluran darah anda, yang menghalang penumpukan cecair yang menyebabkan keradangan dan kesakitan. APMA tidak menggalakkan penggunaan panas pada kecederaan, kerana haba mempunyai kesan sebaliknya. Melengkapkan kaki lebih banyak daripada membuat anda lebih selesa. Setelah mengeluarkan ais, urat dan arteri anda mengembang, menyebabkan darah anda mengalir melalui kawasan yang terkena dengan lebih cepat. Menurut David Terry, seorang doktor dan pelari jarak jauh, ini membantu membersihkan produk sampingan kerosakan sel dari kaki anda.

MayoClinic.com dan APMA tidak menggalakkan penggunaan ais sahaja untuk merawat kecederaan. Terapi ini paling berkesan apabila dipasangkan dengan rehat, mampatan dan ketinggian. Apabila kaki anda bengkak, anda harus menjauhkannya sebanyak mungkin sehingga rasa sakit dan bengkak mereda. Setelah mencairkannya, anda juga harus membungkusnya dengan pembalut elastik, yang membantu mengurangkan lagi bengkak. Balut dengan kemas tetapi tidak begitu ketat sehingga menghalang aliran darah. Biarkan lebih tinggi daripada kaki anda di atas bantal atau kerusi. Sekiranya langkah-langkah ini tidak mengurangkan pembengkakan dalam tiga hari, atau jika kawasan itu menjadi panas, mati rasa atau senget, hubungi doktor anda untuk membuat janji temu.

Leave a Reply

%d bloggers like this: