DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Risiko Penyakit Berjangkit

Risiko Penyakit Berjangkit

MAKIN TAK SELAMAT KE NEGARA KITA ?
Sebut pasal penyakit nih, memang teruk, risiko penyakit yang sentiasa datang, tanpa henti, lepas tuh pulak, sikap kita sebenarnya yang menjemput penyakit ni datang, oh tidak, oh kebersihan oh pati, memang diluar jangkaan betul tak ?

PENGOTOR KEPADA PEMBERSIH
Jadi benda ni berlaku, selain ubah sikap kita perlahan lahan dari pengotor ke pembersih, kita kena jugak jaga imunisasi badan kita. Sebab penyakit ni sukar untuk diundang. Kau tahu tak, kalau kau badan lemah sikit, tetiba bakteria datang, memang jawabnya kau boleh kena. Biasanya macam sakit tb ni kalau kita sihat boleh tahan, tapi perkembangan baru nih sangat membimbangkan bila TB , kusta dah mula menular kembali ke malaysia,

KELUAR RUMAH
Jadi nak taknak, sukar untuk dielakkan, takkan lah kita tak pergi pasar nak beli barang ? takkan kita ni jenis kerja dalam rumah je macam aku, ada yang memang kerja mulia bersihkan sampah kawasan perumahan, jadi memang terdedah kepada serangan serangan anasir yang boleh merosakkan sistem badan kita.

SUPLEMEN LABU
Kalau nak best, aku cadangkan kau makan supplement labu, baik punya, sebab mamat ni buat, kaw kaw berkerut dahi 40 tahun cari, benda yang boleh membangkitkan interferon dalam badan kita . Interferon nilah yang boleh lawan serangan patogen nih. Huuhu. Nak lagi kebal, hang kena bedal jus anggur botanikal tuh, ni lagi power, yang tuh protect sampai level sel DNA. Hoo yeah.

UBAH SIKAP
Kesimpulannya, jagalah kebersihan, selain ubah sikap, perlahan lahan bersihkan kawasan rumah kita, sistem badan kita pun kena jaga juga. Kalau hujan sikit, ribut, pasir, banjir, memang terdedah kepada virus virus nih. huhuhuhu

Leave a Reply

%d bloggers like this: