DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Risiko Tak Cukup Vitamin

Risiko Tak Cukup Vitamin

RISIKO JIKA TUBUH TAK CUKUP VITAMIN

Pengambilan vitamin & mineral yang tak cukup boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan. Sebab kita mudah terdedah dengan penyakit jantung, kanser dan tulang polos (osteoporosis).

Vitamin B yang tak cukup mungkin membawa kepada kerosakan saraf, boleh jadi kerosakan kekal dan anemia (kekurangan hemoglobin).

Vitamin C yang tak cukup pula, badan tak boleh hasilkan kolagen yang mencukupi. Kolagen ni tisu paling utama dalam badan tau, bukan nak anjalkan kulit saja.

Dalam kes kekurangan vitamin C yang teruk, seseorang tu terdedah kepada scurvy- penyakit salur darah yang mana gusi jadi bengkak & berdarah, sakit sendi, keletihan dan tompok merah pada kulit.

Vitamin D yang tak cukup pula menjadi penyebab riket dikalangan kanak-kanak. Penyakit riket ni ialah gangguan tulang yang menyebabkan tulang jadi lembut & mudah patah serta risiko kecacatan.

Sementara itu untuk orang dewasa, vitamin D yang tak cukup menyumbang kepada masalah kesihatan tulang, tekanan darah tinggi, beberapa jenis kanser & penyakit autoimun.

Ini hanya lah beberapa vitamin sahaja, sedangkan banyak lagi vitamin & mineral yang kita rasa diperlukan dalam jumlah yang sedikit tapi sangat penting untuk kesihatan.

Kredit : Dr Fyda Noh

Leave a Reply

%d bloggers like this: