DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Sanggup Tak Keluarkan Duit Untuk Kekal Sihat ?

Sanggup Tak Keluarkan Duit Untuk Kekal Sihat ?

KEKAL SIHAT SEPANJANG HAYAT

Manusia terdiri dari lebih dari 60 trillion sel yg membentuk tissue,organ,sistem,hormon dan enzym..

Sihat sel anda maka sihatlah seluruh tubuh..
Sel yg sihat adalah asas kpd kesihatan yg jitu.’Healthy cells are the foundation of prolonged health.’

Masyarakat kite hanya amik berat hal kesihatan bila takanan darah dah tinggi,bacaan gula tak turun atau muka dah mula senget..kite tidak ghairah mjaga kesihatan..kite cuma bminat mgubati penyakit.Bila sakit bru cari “ubat” ajaib utk sembuh.Nk cari ubat yg murah dan cpt sembuh.

Inilah “typical” cara berfikir kebanyakkn manusia di Malaysia.Oleh itu budget utk “sick care” lebih tinggi dari “health care”.

Wpun berbillion telah di belanjakn kite masih berdepan dan jutaan manusia yg d serang pnyakit gaya hidup spt diabetes,darah tinggi dan stroke serta kanser.

Kite seoalah2 lupa yg penyakit2 ni bkn penyakit yg di warisi tp penyakit yg di bikin oleh tangan sendiri…kite tak kisah apa yg di sumbat k halkum asalkn sedap dan kenyang…kite tak persoalkn kualiti dan safety suatu products hatta atas nama product kesihatan.

Sebenarnya kita dlm keadaan “krisis” kesihatn yg teruk.Kes2 kematian mgejut di usia muda dah jd biasa..dan kite hanya tgk spt ayam daging yg asyik mkn dedak melihat teman2nye di sembelih setiap hari..dan akhirnye dia jga akn di sembelih.

Persoalannya:

Brapa byk wang yg kite sanggup labur utk sel yg sihat?
Brapa byk masa yg kite peruntukn demi badan yg sihat dgn mbuat exercise?

Tak ramai yg sanggup..ramai yg akn buat apa saja bila nasi dah nk jd bubur..

BADAN YG SIHAT BKN SEKADAR ANGAN2..ia perlu pd komitmen setiap hari..jga pemakanan seimbang,tido yg cukup,kawal stress dan exercise..jgn lupa amik supplement semulajadi utk penuhi “vitamin gap” yg amat di perlukn oleh sel2 kite.

HEALTHY CELLS》》HEALTHY ORGANS》》
HEALTHY AND BEAUTIFUL BODY

Mulakn hari ni ye

#tipssihatHjRoslan
#wellness4life 

Leave a Reply

%d bloggers like this: