Sapu Minyak Pada Luka Czer Sebabkan Luka Czer Susah Sembuh

Sapu Minyak Pada Luka Czer Sebabkan Luka Czer Susah Sembuh

Sapu Minyak Pada Luka Czer Sebabkan Luka Czer Susah Sembuh? Betul ke? Risiko jahitan terbuka tetap ada dan ia perkara biasa. Jahitan terbuka disebabkan oleh beberapa perkara. Antara penyebabnya ialah benang yang digunakan kerana ada benang yang cepat menyerap iaitu sebelum kulit bercantum kembali.

Sapu Minyak Pada Luka Czer Sebabkan Luka Czer Susah Sembuh

 

Selain itu, bergantung juga pada jenis tisu pada kawasan luka tersebut. Ada orang yang tisunya terlalu nipis dan mudah terkoyak. Mereka ini memang berisiko untuk luka terbuka kembali selepas dijahit. Satu lagi perkara yang turut menyebabkan jahitan terbuka ialah cara jahitan. Sekiranya jahitan terlalu ketat, masalah boleh timbul.

Sapu Minyak Pada Luka Czer Sebabkan Luka Czer Susah Sembuh

Faktor luka pembedahan terbuka semula

1.JANGKITAN KUMAN PADA LUKA

Punca utama luka terbuka ialah disebabkan jangkitan kuman pada kawasan pembedahan. Risikonya 1 peratus.

2.IBU OBESITI

Berlaku kepada ibu hamil yang obesiti kerana ketebalan tisu lemak dan kulit melambatkan proses penyembuhan. Lipatan kulit juga menyebabkan kawasan sentiasa lembap dan berpeluh yang menjadi punca pembiakan kuman.

3.IBU YANG MENGALAMI ANEMIA

Ibu hamil yang mengalami anemia berpotensi mengalami masalah luka pembedahan terbuka kerana kekurangan oksigen kepada tisu aktif yang melambatkan proses penyembuhan.

4.KURANG MENGAMALKAN KEBERSIHAN DIRI

Tidak mengamalkan kebersihan diri ketika berpantang juga boleh menjadi punca seperti tidak mandi atau tidak membersihkan kawasan luka hingga luka dicemari peluh dan daki.

5.KURANG MINUM AIR

Kurang air menyebabkan kita mengalami dehidrasi yang melambatkan proses penyembuhan. 6. PEMAKANAN BERPANTANG TAK SEIMBANG Tidak mengamalkan makanan seimbang ketika berpantang boleh melambatkan proses penyembuhan. Jadi, makanlah sayur-sayuran dan buah-buahan.

6.BERGERAK TERLALU LASAK

Kurangkan gerakan yang melibatkan tekanan pada abdomen seperti menjemur kain, meneran, batuk dengan kuat dan mengangkat benda berat.

7.MENYAPU ATAU MELETAKKAN MINYAK ATAS LUKA

Perbuatan menyapu ubat-ubatan tadisional pada luka pembedahan boleh menyebabkan pembiakan bakteria. Jangan lakukan sembarangan.

sumber : pa&ma

 

LUKA CZER YANG KENA JANGKIT KUMAN SEMAKIN BAIK SELEPAS SEMINGGU AMALKAN VIVIX

promosi vivix shaklee

Bagaimana Vivix membantu ?

Kandungan Vivix yang tinggi antioksida membantu proses penyembuhan luka (tisu) dengan menghalang luka dijangkiti kuman dan membantu menghasilkan sel-sel lebih kuat serta memberi tenaga kepada sel bagi percepatkan penyembuhan luka serta menghalang terjadinya parut.

Vivix juga membantu memberi tenaga hingga ke peringkat sel-sel untuk membolehkan ibu berpantang lebih cepat sihat dan bertenaga.

 

 

 

 

 

BAGAIMANA MAHU VIVIX LUKA BERSALIN SHAKLEE ?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan masalah bersalin czer jahitan terbuka, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

ORDER ONLINE SHAKLEE

ATAU

daftar ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by