Sarapan? Jangan Tinggalkan Kalau Taknak Sakit Jantung, Diabetes

sarapan pagi

” Ala tak sempat la nak sarapan ” . Taknak la Sarapan nanti gemuk.

Antara alasan yang sering kita dengar kan. Macam macam alasan untuk tidak mengambil sarapan. Tahukah anda yang sarapan ini sangat penting tau. Bukan sahaja membantu berikan kita tenaga sepanjang hari, elak sarapan juga boleh membawa kepada penyakit bahaya.

 

Sarapan? Jangan Tinggalkan Kalau Taknak Sakit Jantung, Diabetes

Sarapan? Jangan Tinggalkan Kalau Taknak Sakit Jantung, Diabetes

 

1.Stress

Berkemungkinan badan anda menjadi stress kerana terpaksa bekerja lebih tanpa sebarang tenaga (makanan). Selain itu, ia juga menyebabkan otak menjadi lembab dan tidak dapat fokus. Macam mana nak bekerja kalau tiada sebarang sokongan? Akhirnya kerja tak siap, kepala pun boleh turut stress.

2. Sakit jantung

Kajian mendapati jika bekerja dalam stress perut kosong boleh menyebabkan gangguan metabolisme. Perubahan ini juga menggangu berat badan pada mereka yang tidak bersarapan dan sekaligus berkait dengan kesihatan jantung.

3. Masalah usus

Tidak mengambil sarapan memberi tindak balas emosi atau lapar terhadap makanan yang tidak menyihatkan seperti makanan segera atau snek tinggi bahan perasa. Jika anda kerap atau sering menggantikan sarapan dengan junk food, hati-hati! Makanan seperti ini boleh merosakkan bahagian usus anda dan langsung tidak memberi nutrien secukupnya. Sistem penghadaman juga boleh terganggu…

4. Kencing manis

Apabila anda tinggal sarapan dan membiarkan perut lapar sehingga terpaksa mengambil jumlah hidangan yang banyak ketika makan tengahari bahana ialah kadar gula dalam darah tidak menentu. Ia boleh membawa kepada masalah masalah ketidakseimbangan insulin. Bila insulin dan gula dalam darah tidak bagus? Ya, diabetis memanggil anda..

5. Emosi dan mental terganggu

Biasa kan dengar bila orang lapar ini jangan ditegur nanti kena marah. Ya, dari aspek mental ia boleh menganggu seseorang untuk menjadi negatif. Bayangkan sepanjang hari monyok jer..macam mana nak ada hubungan yang baik dengan orang sekeliling kalau macam ni?

6. Imunisasi badan lemah

Sistem imunisasi badan boleh menjadi lemah kerana badan tidak mempunyai tenaga dan sel sihat yang lengkap untuk melawan sebarang jangkitan. Badan sering terganggu dengan masalah kesihatan akibat tidak mendapat nutrisi yang secukupnya.

kredit : Wanista

 

SARAPAN YANG SEDAP, SENANG , KENYANG LAMA , BOLEH KURUS DAN BAGUS UNTUK KESIHATAN

 

 

KENAPA ESP BEST SEBAGAI SARAPAN SIHAT ANDA?

Sarapan makan nasi lemak..

bagus.. cepat kenyang tapi…. cepat mengantuk dan cepat lapar balik

sebab itu kita pilih minuman, makanan yang rendah GI

faktor glycemic index/GI : kadar tenaga dibebaskan dalam darah oleh sesuatu makanan

GI tinggi maksudnya makanan tu bebaskan tenaga (sebenarnya gula) sangat cepat dalam darah

Contohnya makan nasi lemak mmg byk tenaga tapi sekali dia release habis semua kalori yang ada

Tapi makanan GI rendah contohnya ESP ni.Dia bebaskan tenaga/gula slowly dalam darah

So badan kita dapat bekalan gula / tenaga yang sedang2 saja tapi untuk jangka masa yg panjang

Patutlah ESP ni bagus untuk semua termasuk student

so takde la student asyik tido dalam kelas jekkk

 

Nak Order ESP ni

boleh order terus di sini > ORDER ESP

Atau anda berada di Shah Alam, kelana Jaya, Subang jaya, USJ, Petaling Jaya, Klang

nak COD boleh hubungi saya di

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu