DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Sayur vs Supplement

Sayur vs Supplement

SAYUR VS SUPPLEMENT
Bila cakap pasal sayur dan supplement, ada dah mereka mereka ni yang cakap, makan supplement tak yah dah makan supplement. ADa yang cakap, makan sayur je dah cukup, toksah makan supplement. Hadoi mana satu yang betul nih ? Oklah, sebenarnya ada betul dan ada tak betul. Sebab sayur dan supplement ni fungsi dia sangat berbeza.

VEGETARIAN
Pernah tak kau terfikir orang yang VEGETARIAN ? hahahaha, kalau bahasa melayu tuh macam bunyi vege + tarian. Hahaha sayur sayur menari. Hhahaha, tuh bukan lawak. Kau tahu tak untungnya orang yang makan sayur je, tanpa makan daging ? Sangat sangat bagus, dan ianya bagus untuk pesakit yang ada masalah kesihatan kritikal , lagi lagi sakit kanser. Kalau makan daging, tentu sekali banyak kolesterol, toxin, yang boleh memburukkan keadaan nih lagi.

KANSER
Kalau baca kisah kisah menarik tentang kisah kanser survivor, mereka nih biasanya memang go vegetarian, sambil tuh jaga makan, senaman. So mereka ni amaklan sayur sayuran yang organik, jauh dari bandar. Hahaha, yang baja sendiri punya, tanam secara natural. Jadi sebenarnya,kalau nak sihatkan badan, makan sayur bagus, makan daging tuh sekali sekala je. Banyak sumber nutrisi yang terbaik ada dalam sayur. ADa satu pendapat rasulullah memang kawal makan daging, semi vegetarian. Ada kepercayaan lain yang memang totally vegetarian, macam ahli shaolin nak belajar kungfu.

VITAMIN C
Tapi bila makan sayur je, ada beberapa nutrisi yang tak cukup. Contoh macam kalsium, kalau makan brocolli banyak banyak, gila kau tak muntah hijau, sebab tuh ada nya supplement, nama pun supplement, nak cukupkan badan dengan zat. Lagi pun nak vitamin C, nak makan banyak banyak oren, silapnya kau boleh kena cirit birit sebab oren terlampau asidik. Tambahan lagi, sayur dalam masakan banyak nutrient penting dah hilang. Itu belum tambah lagi sayur sayur zaman moden, kena lagi dengan keadaan sekarang serba moden asap asap kilang lagi.

SUPPLEMENT
Jadi memang kena makan sayur tambah lagi dengan makanan tambahan aka supplement. Kalau kata makan supplement tak sihat, baca sikit pasal landmarkstudy. Hahaha, cuba buat bacaan sikit. Nak sihat nih, kena ada semua elemen, bermula dari permakanan, aktiviti harian, tambah lagi dengan supplements, barulah tahap kesihatan tuh boost up baik punya . Kalau tak, asyik asyik sakit je.

Leave a Reply

%d bloggers like this: