DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

SEMANGAT HILANG – Jangan Cepat Panik Seram Takut

SEMANGAT HILANG – Jangan Cepat Panik Seram Takut

SEMANGAT DAN MATLAMAT HILANG TIBA-TIBA ? Lagi-lagi ketika anda sedang menjalankan bisnes. Tidakkah anda rasa TAKUT, SERAM, NERVOUS, PANIC dan sebagainya. Rasa TAKUT pada sesuatu yang tidak diketahui merupakan salah satu ketakutan terbesar manusia. Boleh jadi ia berkaitan kehilangan, kemiskinan, kepapaan, kejatuhan ataupun ketiadaan wang. Jom baca tentang semangat hilang.

6 SEBAB SEMANGAT HILANG

1. Terperangkap dalam rutin

Setiap orang mesti mempunyai rutin sendiri. Sesetengah orang dikehendaki menjaga rumah mereka, pergi ke sekolah, menyelesaikan kerja di pejabat, dan lain-lain. Aktiviti ini adalah kewajipan yang ditujukan kepadanya dan mesti dijalankan mengikut peranan yang mereka jalani. Tetapi, kerana kekerapan pengulangan rutin, yang akhirnya membuatkan mereka merasa bosan. Plus mereka tidak dapat mengelakkan rutin, memandangkan aktiviti-aktiviti ini adalah tanggungjawab mereka. Jika sekiranya mereka hanya menjauh dari rutin mereka, hentikan tanpa alasan yang jelas, tentu saja mereka masih tidak boleh. Kecuali mereka benar-benar bersedia untuk memusnahkan kehidupan mereka sendiri.

2. Sentiasa memikirkan kekurangan

Membuat senarai kekurangan yang kami ada sebenarnya sangat disyorkan, supaya tindakan penyelesaian boleh diambil supaya kami tidak selalu dibayangi oleh kelemahan-kelemahan ini. Tetapi sebaliknya, ia akan menjadi bumerang jika kita berfikir terlalu banyak dan meramalkannya menjadi penyesalan yang tidak berguna sama sekali. Mereka yang mempunyai kecenderungan untuk sentiasa mengadu, kemudian melepaskan ketidakpuasan mereka dengan menyalahkan takdir. Mereka lupa bahawa, sebenarnya Tuhan tidak akan memberi godaan kepada hamba-Nya atas ukuran atau tahap keupayaan setiap hamba-hambanya.

3. Mindset

Mengapakah rendah diri atau kehilangan keyakinan diri mengurangkan semangat hidup seseorang? Kehilangan keyakinan dapat membuat seseorang ragu walaupun cenderung takut melakukan aktiviti baru. Akhirnya dia hanya berani melakukan perkara yang biasanya dilakukannya. Kemudian apa yang akan berlaku seterusnya? Ya, tepu. Seseorang yang mempunyai sifat rendah diri akan menutup dirinya ke persekitaran luar, termasuk ekspresi. Jadi dunia baginya berasa begitu kaku. Malah, dunia tidak begitu tipis seperti yang dibayangkannya.

kata-kata semangat

4. Sering gagal

Kejayaan berlaku bukan kerana kemalangan semata-mata, tetapi dari ribuan kegagalan. Sesiapa berjaya dalam hidup, ia layak dipanggil pemenang yang benar. Kerana pemenang benar tidak akan berhenti sehingga dia mendapat sesuatu yang dia impikan. Pepatah “Kegagalan adalah kejayaan tertunda”. Jadi, sesiapa yang masih mahu berputus asa? Semoga tiada apa-apa.

5. Menyalahkan diri sendiri

Sikap ini timbul dari penyesalan yang berpanjangan untuk sesuatu yang telah berlaku. Kita perlu sedar – walaupun kita sudah tahu, walaupun kadang kala ia mengabaikannya – bahawa sesuatu yang telah berlaku tidak dapat diperbetulkan terutama dengan mengulanginya kembali ke masa lalu. Tetapi kita boleh mengubah kesilapan-kesilapan ini menjadi sesuatu yang berguna, iaitu dengan membuatnya sebagai pelajaran hayat.

6. Terperangkap di masa lalu

Seseorang yang selalu membandingkan kecantikan masa lampau dengan kesukaran dalam zamannya akan sentiasa dibelenggu di dunia pada masa lalu. Dia seolah-olah menjadi mata buta untuk masa depan, yang dia benar-benar perlu berjuang untuk hidupnya, serta kejayaannya.

semangat hilang kembali

BAGAIMANA MENGEMBALIKAN SEMANGAT DIRI ?

  • Anda perlu mencari semula matlamat dan visi anda dalam menjalankan perniagaan
  • Anda perlu membaca apa yang berlaku pada bisnes anda
  • Perlu tetapkan target anda semula
  • Perlu rancang strategy anda semula
  • Belajar dari pengalaman orang yang sudah berjaya

Jika anda FOKUS untuk mendapatkan semula MATLAMAT anda semula, kami ada penyelesainnya.

sumber: motivasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat