SENDI – Atasi Masalah Sakit Sendi, Tumit, Lutut, Ligamen

masalah sakit sendi dan lutut

Sakit sendi sememangnya masalah yang sering dihadapi oleh orang tua, bahkan ianya juga menyerang orang muda, menjadikan aktiviti terbatas, sukar berjalan, nak beribadat, dan macam macam lagi. Artikel ini membincangkan masalah sakit sendi, sakit lutut, masalah ligamen, masalah tumit, dan yang berkaitan dengannya. Antara produk yang dicadangkan untuk masalah sendi ialah VIVIX, omega guard, ostematrix, kolagen.


ORDER ONLINE

Osteoartritis ialah keadaan di mana terdapat kemusnahan pada rawan yag menyelaputi sendi-sendi. Ia lebih biasa didapati pada usia yang lanjut dan pada mereka-mereka yang menegangkan sendi mereka, contohnya pada mereka-mereka yang bekerja keras dan mereka-meraka yang terlampau gemuk. Sendi-sendi yang selalu terlibat adalah sendi pinggang, lutut dan tulang belakang.

Tanda-tanda dan Gejala-gejala Osteoarthritis:

  • Sakit dan pembengkakkan di bahagian sendi-sendi seperti di pinggang, lutut, tulang
    belakang, siku dan pada wanita, juga pada sendi-sendi di hujung jari.
  • Terdapat sakit yang sela-menyela dan dilegai dengan berehat.
  • Pergerakan yang terhad apabila penyakit semakin melarut disebabkan oleh kehilangan
    rawan.

Rheumatoid Artritis ialah penyakit kronik yang merujuk kepada keradangan pada tisu pengalas atau sinovia sendi. Ia boleh mengakibatkan kerosakan sendi pada jangka masa panjang dan menyebabkan sakit kronik, hilang upaya dan kecacatan.
sakit sendi

Rheumatoid Artritis menular dalam 3 peringkat

Peringkat pertama ialah bengkak pada lapisan tisu sinovia yang menyebabkan kesakitan, kepanasan, kekejangan, kemerahan dan bengkak di sekeliling sendi.
Peringkat kedua ialah pembesaran dan pembahagian sel yang pantas mengakibatkan cecair sinovia menjadi pekat.
Dalamperingkat ketiga, sel yang meradang akan mengeluarkan enzim yang mungkin memakan tulang dan rawan, mengakibatkan sendi yang terlibat hilang bentuk dan kesejajarannya, lebih kesakitan dan kehilangan daya pergerakan.
Disebabkan ia adalah penyakit kronik, RA akan kerap menimbulkan masalah dan tidak akan hilang begitu sahaja. Aktiviti penyakit juga akan kerap berlaku. RA ialah penyakit yang sistemik, di mana ia boleh menjejaskan bahagian tubuh yang lain.
Adalah penting untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan awal untuk RA jika anda ingin teruskan kehidupan yang produktif.Kajian menunjukkan rawatan awal RA yang agresif dapat mengawal kerosakan sendi, lantas mengurangkan masalah kehilangan pergerakan, meningkatkan keupayaan untuk bekerja, mengurangkan kos perubatan dan menurunkan keperluan pembedahan.

Kenapa Lutut Bengkak Sebab Gout? Radangan sendi akibat gout disebut arthritis gout (Gouty Arthritis). Kadar uric acid dalam darah naik-turun sepanjang hari tergantung dari makanan dan aktivi luaran. Apabila kadar uric acid dalam darah (hiperurisemia) tinggi dapat menimbulkan sakit lutut karena kristal uric acid tertimbun di dalam urat dan jaringan di bawah kulit. Timbunan atau endapan kristal uric acid urat inilah yang menimbulkan tanda-tanda peradangan seperti rasa sakit, rasa panas, kemerahan dan bengkak pada urat / sendi lutut

KAKI KEBAS, SAKIT SENDI, LUTUT & OTOT! JANGAN BIARKAN JEEE… BAHAYA!! ITU TANDA PELBAGAI PENYAKIT!

Tak sampai 2 minit duduk dah Kebas… terutama bila solat jumaat.
Ada yang cari dinding dan tiang masjid.. tapi teringin sangat nak duduk saf depan…

JANGAN BIAR !!!

Lutut pun problem dah…sebab bersukan, salah pergerakkan dan faktor umur. Sendi2 pun sama, sakit sana-sini, otot2 pun sengal, bisa2 naik smp ke paha dan terus dada. Angin pun dah serang satu badan…boleh bawa kpd penyakit yg lebih teruk!!

BAHAYA TAU !!!

Ada yang pinggang kebas…tangan kebas…. perut kebas…Silap haribulan boleh lumpuh dan strok! Kaki kebas juga tanda penyakit kencingg manis… muda-muda dah ada kebas… yang otai-otai nak beribadat pun jadi susah. Sakit lutut dan sendi2 lagilah, nak buat aktiviti pun susah, hobi dan sukan yg dulu aktif kini boleh tengok saja…aduhhaii, sampai bila?

Bagi kaum adaam… kaki kebas ni tanda yang hat tu pun kacau juga..!!.

Ligamen Putus Berjaya Cepat Sembuh Dengan Collagen
Ligamen merupakan penyambung di antara tulang dengan tulang dan menyokong sendi.
Ia mengandungi protein yang dikenali sebagai collagen.
Collagen ini memang dihasikan oleh tubuh kita, tapi semakin berkurangan seiring dengan usia kita.
Collagen di dalam ligamen ini lah yang memberi kekuatan.
yang normal mengandungi 99% collagen, dan 1% sel fibrosit, iaitu sel yang menghasilkan collagen itu sendiri.

Apa itu Ligamen putus atau koyak?

Ianya koyak itu ialah apabila suatu keadaan yang tidak selesa seperti lutut tidak berada pada tempurungnya dan kerap bunyi meletup dan kadang-kadang rasa sakit kalau ingin buat apa-apa aktiviti.
Bahagian lutut adalah sangat penting untuk kestabilan lutut.

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit

Kajian juga membuktikan

The results of a study published in the October 2009 issue of “Lipids” show that eicosapentaenoic acid can reduce inflammation and associated symptoms in arthritis. An article published in the May 2010 issue of “Nutrition Reviews” also notes that consuming eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid may help to reduce the incidence of inflammatory conditions. ~ LIVESTRONG

Tahu tak bagaimana Omega Guard Shaklee berfungsi untuk sakit sendi?

  1. Dalam omega guard terdapat DHA dan EPA.

-EPA dan DHA mengurangkan inflamasi iaitu rasa panas kemerahan yang sering berlaku di sendi yang sakit.

  1. Asid lemak omega 3 mengurangkan faktor perkembangan penyakit osteoarthritis
  • EPA dan DHA menghalang penghasilan sesetengah protein yang menyumbang pada osteoarthritis.

Malah asid omega 3 ini menurunkam paras kemusnahan dan inflamasi pada sel cartilage

  1. Asid omega 3 dalam Omega guard mengurangkan simptom kekakuan sendi di awal pagi, bengkak dan sakit di sendi tau..

Malah omega 3 dapat melancarkan perjalanan darah semasa bersenam..

  1. Paras asid lemak omega 3 larut dalam tisu rawan.

Jadi ia mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mendegas arthritis, memelihara fungsi sendi dan gout dengan efektif.

Sakit Sendi Sembuh Tanpa Perlu Pembedahan Yang Menyakitkan Dengan Sirap Anggur ni ajee

Tahukah anda Collagen Powder & Vivix boleh membantu sakit sendi

1. COLLAGEN SHAKLEE

Bila kita sakit sendi, Collagen Powder ini akan diserap oleh tubuh dan meresap ke bahagian sendi seperti lutut.

Bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak.

Secara perlahan-lahan juga bengkak akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar daripada rangka lutut akan masuk semula ke dalam rangka.

Collagen bersifat elastik dan sangat kuat.

Menurut kajian, dengan penggunaan selama 8 minggu boleh nampak kesan penggunaan Collagen Powder ni, ada yang kurang daripada itu atau seawal 3hari.

Collagen Powder bukanlah drugs, ia tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya dan tiada kesan sampingan.

2. VIVIX

Supplement yang kaya dengan antioksidan kuat seperti resveratrol dalam Vivix boleh membantu melegakan sakit lutut dan sakit sendi.

Ini kerana dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for joint Health , kandungan resveratrol dalam vivix terbukti dapat membantu mengekalkan dan memperbaiki fungsi struktur sendi

Bantu mak ayah yang nak bangun duduk solat pun susah akibat sakit sendi

Bagaimana Collagen Powder Boleh Merawat ?

  1. Merawat  koyak dan sakit lutut dengan Collagen Powder memang berkesan kerana Collagen Powder berpotensi menghindarkan sakit lutut dan ligamen.
  2. Ianya umpama seperti penyambung antara tulang dengan tulang dan sebagai penyokong sendi.
  3. Collagen Powder mengandungi protein yang sangat tinggi.
  4. Semakin kita berusia semakin collagen yang sedia ada di dalam badan berkurangan dan collagen memang sukar dihasilkan oleh tubuh kita sendiri.
  5. Collagen yang cukup untuk ligamen, yang membuatkan ligamen kita kuat.
  6. Ligamen yang normal adalah mengandungi 99% collagen, ligamen yang sudah koyak mengandungi kurang peratusan collagennya.
  7. Ligamen yang koyak dan sudah putus petanda collagen juga sudah rosak.
  8. Collagen Powder memainkan peranan dengan bertindak memperbaiki collagen yang sudah rosak dengan optimum.

sakit bahagian tulang

vivix untuk sakit sendi

Sakit lutut menyerang Ma KakYa.

74 tahun, tok pada 20 orang cucu, 3 nak masuk 4 orang cicit.

Ma KakYa ada masalah darah tinggi, kolesterol tinggi dan advanced bilateral knee osteoarthritis (lutut kurang minyak gris yang teruk).

Sakit Lutut Teruk

Untuk masalah osteoarthritis ma, KakYa dah cuba intraarticular injection (cucuk dekat lutut).

Ok, ada perubahan, tapi ma KakYa tak nak buat lagi. Sakit lutut katanya.

So ma lagi suka telan pil.

Teringat awal-awal dulu masa KakYa mula-mula kenal shaklee ni.

Nak beli set gastrik dan set menyusu untuk KakYa.

Tapi masa tu, dealer KakYa kata, kalau tambah sikit saja, dapat free membership + cash back.

Untung, tak payah bayar untuk daftar ahli.

Set Sendi Shaklee

Tanpa pikir panjang, KakYa pun tambah set sendi untuk ma (ostematrikomega dan AJHT).

Sekarang AJHT dah tak ada stok di Malaysia dan set kanak-kanak untuk Hanina dan Nabila (meal shakeschewable vitamin c.

Masa ni vitalea kids tak ada lagi.

Ingat lagi KakYa, lepas 3 hari ma makan set sendi, lutut ma bengkak sampai ma tak boleh nak jalan.

‘Ubat bende laa ya wi ma makang ni’.. kata ma KakYa (Bahasa Terengganu ni. Hihi).

Tapi masa tu KakYa dah study dah.

Dah tahu pasal body adjustment etc.

So tak adalah nak gelabah.

‘Ma makang je ma.. dia nak bekki lutut ma tu’.. confident jawab.

Ma KakYa pun makan laa.

sakit lutut

Bengkak Mula Hilang

Lepas seminggu, bengkak hilang.

Lepas 2 minggu ma kata..

‘Molek ubat ning, lutut ma dok ketat doh..’ (Lutut dah tak ketat bila nak lipat)

Start dari hari tu, setiap kali nak habis set sendi dia, ma akan bagitau KakYa untuk restok.

Hari ini, lutut ma masih sakit, tapi ma dah tak bergantung pada ubat tahan sakit dah.

Ma boleh solat tanpa kerusi.

Cuma bila nak jalan jauh-jauh memang tak boleh laju-laju macam kita lah.

Sebab tu kalau pi mana-mana, ma guna kerusi roda.

Ada 1 masa tu, time tu KakYa kat Sg Petani ni, kak ipar KakYa telefon bagitau ma KakYa tak boleh berjalan sebab lutut bengkak.

Mengesot je dua ke bilik air.

Sedih sangat masa tu.

KakYa telefon ma. KakYa paksa dia makan VIVIX.

Amik megadose.

Dan alhamdulillah.

Dah Boleh Berjalan Kembali

Dengan izinNya, 2 hari lepas tu KakYa telefon lagi, ma bagitau dia dah boleh berjalan.

Bengkak dah surut.

Mulai hari itu, ma KakYa konsisten makan VIVIX.

Sebelum ni dah penat KakYa suh dia makan.

Sampai setiap malam sebelum tidur, KakYa suruh Hanina dan Nabila bawak VIVIX dan sudu bagi ke tok diorang.

Kalau tak, memang dia tak makan.

Alasan ma KakYa.

Tak apa laa.. VIVIX mahal sangat.

Ni bila dia dah konsisten VIVIX, alhamdulillah.

Nampak banyak sangat perubahan pada ma KakYa.

Makan makin berselera.

Dia makin ada tenaga.

Makin ceria.

Lutut dah kurang sakit katanya.

Bekalan Shaklee Untuk Orang Tersayang

Sekarang KakYa bekalkan ma KakYa VIVIX, OMEGAGUARD, VITALEA & OSTEMATRIX.

Mak kita, ayah kita.

Kadang bila kita tanya, diorang memang cakap tak apa laa, tak payah laa..

Sebab diorang sebolehnya tak nak susahkan kita.

So, kita jangan tanya.

Kita beli dan hadiahkan untuk diorang.

Bila diorang konsisten makan, diorang dapat rasa #shakleeeffect tu, insyaAllah diorang akan teruskan makan.

Especially VIVIX.

Memang sangat sesuai untuk mak ayah kita.

Shaklee Untuk Orang Yang Tersayang

Tugas kita..

Kita beli, hadiahkan & ingatkan diorang setiap hari untuk makan.

Siapa lagi nak hadiahkan mereka set sakit lutut shaklee kalau bukan kita?

Bagi KakYa, bisnes shaklee ni sebenarnya bukan hanya nak sihat diri sendiri atau poket sendiri saja.

Tapi it is beyond that.

Nak semua ahli keluarga, orang sekeliling dan semua orang rasai #shakleeeffect tu sendiri.

So kalau adalah awak-awak yang baca ni teringin hadiahkan sesuatu untuk orang tersayang, apa kata hadiahkan lah mereka suplemen shaklee.

Semoga Allah panjangkan usia ma KakYa dan diberi kesihatan yang baik selamanya.

Aaminn

Sakit Tumit Hilang Selepas Amalkan Kalsium Dan Polifenol

MEI 2016 (MUSIM KEDUA) TESTIMONI 12: PUAN ARBAYIAH BT. MAT NOH [ SAKIT TUMIT SEMBUH SELEPAS AMALKAN OSTEMATRIX DAN VIVIX ]

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera. Berumur 53 tahun, saya adalah seorang surirumah dan tukang jahit sejak 36 tahun dahulu. Sehingga sekarang pun saya masih mengambil upah menjahit. Selama 36 tahun yg lepas, saya tiada mengalami masalah kesihatan yang teruk. Sehingga lah pada hujung tahun 2015, saya mula merasai kelainan pada kaki sebelah kanan saya.

Saya berasa sangat sakit di bahagian tumit apabila hendak bangun tidur pada setiap pagi. Rasa macam dicucuk-cucuk dengan jarum. Pada mulanya saya tak ambil kisah dan menganggap ianya akan pulih sendiri.

Tetapi lama kelamaan, sakit tumit tersebut tidak hilang malah bertambah teruk sehingga menyukarkan saya untuk berjalan dan menjahit. Kawan-kawan ada mencadangkan supaya pergi ke klinik dan farmasi atau berurut. Semua yang dicadangkan saya cuba tetapi sakit tidak juga berkurang.

Saya memberitahu perihal masalah saya ini kepada anak saya yang merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Lalu beliau mencadangkan supaya saya mengambil vitamin Ostematrix dari produk Shaklee. Saya mengamalkan vitamin Ostematrix dengan konsisten setiap hari. Dengan izin Allah, sakit mula berkurangan pada pengambilan botol pertama. Saya teruskan pengambilan botol kedua dan merasakan sakit tumit tersebut hilang sepenuhnya.

Saya tidak mahu mengambil risiko sakit tumit berulang lagi lalu saya teruskan dengan mengambil Vivix pula untuk kesihatan saya secara menyeluruh.

Oh ya, semasa saya mengamalkan Ostematrix, terdapat juga kesan lain yang saya alami. Sebelum ini, saya mempunyai masalah sembelit. Tetapi dengan Ostematrix, masalah sembelit saya tiada lagi. Malah, berat badan saya berkurangan dari 69kg ke 65kg.

Kini, saya berasa sangat lega kerana dengan adanya Ostematrix dan Vivixserta izin dari Allah, masalah kesihatan saya bertambah baik untuk meneruskan kehidupan bersama keluarga tersayang.

Terima kasih Shaklee.

SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3. TESTIMONI 8 : A’BIDATUL MU’TADILLAH MOTOLANI .[KESIHATAN IBU SEMAKIN MENINGKAT SELEPAS AMALKAN VIVIX SHAKLEE SAKIT JARI HILANG ]

Pada 1 September 2016 kami sekeluarga dilanda kebimbangan apa bila mak saya tidak sihat. Mak tiba-tiba jadi lemah sebelah badan sebelah kiri. Berjalan pun seret kakinya. Hati mana yang tak risau. Macam-macam benda difikirkan.

sakit jari

Pada keesokan hari adik bawa mak jumpa doktor. Alhamdulillah tidak serius. Mula-mulanya mak ada bagi tahu jari manis sebelah kirinya tak boleh dibengkok. Ingat biasa-biasa je lah. Rupanya dia melibatkan sarafnya melekat. Bila dah jumpa doktor jadi kita tahulah kan apa sebabnya.

Saya yang duduk di Gopeng ni bergegas pergi branch Ipoh pergi beli sebotol Vivix. Tak fikir lain dah. Nak mak sihat. Terus hantar kat mak. Disamping itu kami hantar mak berurut 3 hari berturut -turut untuk membetulkan urat-urat yang bermasalah.

Alhamdulillah selepas 2 minggu mak dah nampak cergas. Muka yang sebelum ni nampak mcm turun pipinya dah kembali asal balik dan yang seronok nya mak dapat pergi berjalan-jalan ke Pulau Pinang.

Selepas kejadian tu saya usaha untuk bagi mak konsisten minum Vivix. Alhamdulillah hari ini jari mak dah boleh lipat sepenuhnya tanpa sebarang pembedahan dan cucuk seperti yang disarankan doktor.

Hari ini mak punya muka merah pink je,ceria dan cergas. Mak ni pantang sihat suka lah dia berkemas di tepi rumah sambil membelai pokok-pokok bunganya.

Terima kasih Vivix, terima kasih Shaklee. Alhamdulillah.

Boleh ke Kolagen ?

Shaklee Collagen xboleh merawat atau memulihkan.

Overclaim tu.

Sebenarnya, kt perlu faham fungsinya

Struktur ligamen ini berupa protein yang dikenal sebagai kolagen

Kelompok protein ini berbentuk panjang, fleksibel, seperti benang helai, atau serat.

75% komposisinya adalah KOLAGEN! Banyakkan

Pabila kt kene ACL, 1st thing akan kt rasa adalah bengkak! amik masa seminggu nk surut bengkak tu

Pabila ia putus, PERLU jumpa doktor untuk khidmat nasihat dan runding.tu penting nk tgk tahap serius putus tu

Supplement ini bantu untuk bagi nutrisi dan mempercepatkan proses pemulihan sebab kolagen ini ambil masa 21 untuk dibentuk.

Jadi pengambilan Kolagen Shaklee akan bantu mempercepatkan proses pembentukan kolagen itu

Kalau dgn Kolagen Shaklee yang ada Kolagen dan Vitamin C ni, ia bantu salurkan kolagen dan vitamin C pada badan untuk bina semula kolagen dan memberi booster pada imunisasi untuk pulih dgn lebih cepat

ligamen

ligamen

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

daftar ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?