SENDI – Atasi Masalah Sakit Sendi, Tumit, Lutut, Ligamen

SENDI – Atasi Masalah Sakit Sendi, Tumit, Lutut, Ligamen

Sakit sendi sememangnya masalah yang sering dihadapi oleh orang tua, bahkan ianya juga menyerang orang muda, menjadikan aktiviti terbatas, sukar berjalan, nak beribadat, dan macam macam lagi. Artikel ini membincangkan masalah sakit sendi, sakit lutut, masalah ligamen, masalah tumit, dan yang berkaitan dengannya. Antara produk yang dicadangkan untuk masalah sendi ialah VIVIX, omega guard, ostematrix, kolagen.

OSTEOARTHRITIS

Osteoartritis ialah keadaan di mana terdapat kemusnahan pada rawan yag menyelaputi sendi-sendi. Ia lebih biasa didapati pada usia yang lanjut dan pada mereka-mereka yang menegangkan sendi mereka, contohnya pada mereka-mereka yang bekerja keras dan mereka-meraka yang terlampau gemuk. Sendi-sendi yang selalu terlibat adalah sendi pinggang, lutut dan tulang belakang.

Tanda-tanda dan Gejala-gejala Osteoarthritis:

  • Sakit dan pembengkakkan di bahagian sendi-sendi seperti di pinggang, lutut, tulang
    belakang, siku dan pada wanita, juga pada sendi-sendi di hujung jari.
  • Terdapat sakit yang sela-menyela dan dilegai dengan berehat.
  • Pergerakan yang terhad apabila penyakit semakin melarut disebabkan oleh kehilangan
    rawan.

RHEUMATOID ARTHRITIS (RA)

Rheumatoid Artritis ialah penyakit kronik yang merujuk kepada keradangan pada tisu pengalas atau sinovia. Ia boleh mengakibatkan kerosakan pada jangka masa panjang dan menyebabkan sakit kronik, hilang upaya dan kecacatan.

Rheumatoid Artritis menular dalam 3 peringkat

Peringkat pertama ialah bengkak pada lapisan tisu sinovia yang menyebabkan kesakitan, kepanasan, kekejangan, kemerahan dan bengkak di sekeliling. Peringkat kedua ialah pembesaran dan pembahagian sel yang pantas mengakibatkan cecair sinovia menjadi pekat.

Dalamperingkat ketiga, sel yang meradang akan mengeluarkan enzim yang mungkin memakan tulang dan rawan, mengakibatkan joint yang terlibat hilang bentuk dan kesejajarannya, lebih kesakitan dan kehilangan daya pergerakan. Disebabkan ia adalah penyakit kronik, RA akan kerap menimbulkan masalah dan tidak akan hilang begitu sahaja. Aktiviti penyakit juga akan kerap berlaku. RA ialah penyakit yang sistemik, di mana ia boleh menjejaskan bahagian tubuh yang lain.

Adalah penting untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan awal untuk RA jika anda ingin teruskan kehidupan yang produktif. Kajian menunjukkan rawatan awal RA yang agresif dapat mengawal kerosakan sendi, lantas mengurangkan masalah kehilangan pergerakan, meningkatkan keupayaan untuk bekerja, mengurangkan kos perubatan dan menurunkan keperluan pembedahan.

LUTUT BENGKAK SEBAB GOUT

Kenapa Lutut Bengkak Sebab Gout? Radangan sendi akibat gout disebut arthritis gout (Gouty Arthritis). Kadar uric acid dalam darah naik-turun sepanjang hari tergantung dari makanan dan aktivi luaran. Apabila kadar uric acid dalam darah (hiperurisemia) tinggi dapat menimbulkan sakit lutut karena kristal uric acid tertimbun di dalam urat dan jaringan di bawah kulit. Timbunan atau endapan kristal uric acid urat inilah yang menimbulkan tanda-tanda peradangan seperti rasa sakit, rasa panas, kemerahan dan bengkak pada urat / sendi lutut.

omega gurad

SET SENDI SHAKLEE

1. Omega Guard

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada pesakit

Kajian juga membuktikan

The results of a study published in the October 2009 issue of “Lipids” show that eicosapentaenoic acid can reduce inflammation and associated symptoms in arthritis. An article published in the May 2010 issue of “Nutrition Reviews” also notes that consuming eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid may help to reduce the incidence of inflammatory conditions. ~ LIVESTRONG

Dalam omega guard terdapat DHA dan EPA. EPA dan DHA mengurangkan inflamasi iaitu rasa panas kemerahan yang sering berlaku di bahagian yang sakit. Asid lemak omega 3 mengurangkan faktor perkembangan penyakit osteoarthritis. EPA dan DHA menghalang penghasilan sesetengah protein yang menyumbang pada osteoarthritis. Malah asid omega 3 ini menurunkam paras kemusnahan dan inflamasi pada sel cartilage.

Asid omega 3 dalam Omega guard mengurangkan simptom kekakuan sendi di awal pagi, bengkak. Malah omega 3 dapat melancarkan perjalanan darah semasa bersenam. Paras asid lemak omega 3 larut dalam tisu rawan. Jadi ia mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mendegas arthritis, memelihara fungsi sendi dan gout dengan efektif.

2. Collagen

Bila kita sakit sendi, Collagen Powder ini akan diserap oleh tubuh dan meresap ke bahagian seperti lutut. Bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak. Secara perlahan-lahan juga bengkak akan dipulihkan dan tulang yang terkeluar daripada rangka lutut akan masuk semula ke dalam rangka. Collagen bersifat elastik dan sangat kuat. Menurut kajian, dengan penggunaan selama 8 minggu boleh nampak kesan penggunaan Collagen Powder ni, ada yang kurang daripada itu atau seawal 3hari. Collagen Powder bukanlah drugs, ia tidak mengandungi bahan-bahan berbahaya dan tiada kesan sampingan.

vivix merah shaklee

3. VIVIX

Supplement yang kaya dengan antioksidan kuat seperti resveratrol dalam Vivix boleh membantu melegakan sakit lutut. Ini kerana dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for joint Health , kandungan resveratrol dalam vivix terbukti dapat membantu mengekalkan dan memperbaiki fungsi struktur sendi. 

ostematrix shaklee

4. Ostematrix

Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut. Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

TESTIMONIAL

ligamen

ligamen

CARA ORDER SET SENDI SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

daftar ahli

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by