DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Separuh Rakyat Malaysia GEMUK ?

Separuh Rakyat Malaysia GEMUK ?

SEPARUH RAKYAT MALAYSIA ADA MASALAH OBESITI

Hahaha, jahanam weih, kalau sorang dari dari 2 rakyat malaysia ada masalah kegemukan. Adui. Maknanya kalau rakyat Malaysia ada 30 juta, maksudnya lebih kurang 15 juta rakyat malaysia adalah OBES !!!

Ok nak lagi best, majoriti rakyat malaysia ialah melayu ISLAM. Maksudnya aku punya perkiraan separuh dari orang islam dekat malaysia memang GEMUK .

Yang menjatuhkan kemaluan orang islam sendiri ialah sepatutnya kita jadi khaira umati, umat terbaik, kita ada diet terbaik, kalau ikut sunnah rasululllah betul betul, memang tak patut kita gemuk, macam aku dululah, tak jaga makan sampai obes.

Nak lebih best, kalau korang tolak bulan ramadan, kau amek sebulan ada 4 minggu, rasullullah anjurkan puasa sunat isnin khamis, dan juga 3 hari puasa putih. So dalam sebulan kita 11 hari kena puasa. Dan paling best 11/30 itu maksudnya 1/3 hari dalam sebulan rasullah ajar kita rehatkan perut dari makan.

Wah, statistik ni memang menakutkan, kerajaan boleh jimat duit untuk benda lain, tapi jawabnya kena belanja banyak duit untuk ubat ubat sakit kronik.

Hmm, cuba tanya balik, kita punya lifestyle ni betul betul ikut sunnah tak ? tepuk dada tanya iman.

Leave a Reply

%d bloggers like this: