DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Shikimic Acid

Shikimic Acid

SHIKIMIC ACID

Asid shikimik mempunyai banyak kegunaan yang meliputi memerangi penyakit virus, bakteria dan kulat. Ini disebabkan kemampuannya untuk meningkatkan fungsi imun, memulihkan keseimbangan bakteria dan kulat di saluran usus dan turunan mikrobnya. Walau bagaimanapun, asid shikimik mempunyai kesan sampingan yang harus anda ketahui sebelum menggunakannya.

Setelah membaca ulasan asid Shikimik yang menyeluruh, anda akan mengetahui sama ada ekstrak herba ini adalah makanan tambahan yang sesuai untuk anda atau tidak. Asid shikimik merujuk kepada ekstrak herba yang berasal dari anise bintang Cina. Anise bintang Cina, juga disebut Illicium verum, adalah tumbuhan yang mempunyai banyak khasiat perubatan. Ia biasanya tumbuh di Vietnam dan China dan harumnya menarik dan manis. Secara tradisional, ekstrak anise bintang telah digunakan untuk tujuan penyembuhan dan sebagai rempah. Asid shikimik adalah pendahulu utama kebanyakan asid amino aromatik, alkaloid dan turunan indole. Ia biasanya digunakan dalam sintesis farmaseutikal dan bertindak sebagai bahan pertama untuk perencat neuraminidase, Oseltamivir.

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan oleh Journal of Molecular Neuroscience, asid shikimik dapat digunakan sebagai ubat anti-virus. Kajian ini membuktikan mekanisme saintifik di sebalik aktiviti asid ini sebagai keupayaannya untuk meningkatkan fungsi imun. Ini dimungkinkan oleh aktiviti antioksidan asid shikimik yang membawa kepada tindakan perlindungan saraf sel.

Asid shikimik mempunyai sifat anti-kulat yang menjadikannya rawatan anti-kulat yang ideal. Menurut kajian yang diterbitkan di Korean Journal of Medical Mycology, mekanisme di sebalik aktiviti ini adalah kemampuan asid shikimik untuk mengembalikan keseimbangan bakteria dan kulat di saluran usus. Ketidakseimbangan bakteria dan kulat di saluran usus menyebabkan pertumbuhan ragi yang disebut Candida albicans yang membawa kepada pencalonan jika tidak dikendalikan. Mengambil asid shikimik membantu memulihkan keseimbangan ini.

Menurut kajian yang dilakukan oleh saintis Taiwan dan diterbitkan di Journal of Medicinal Food, asid Shikimic mempunyai sifat anti-bakteria. Mekanisme saintifik di sebalik aktiviti anti-bakteria asid shikimik adalah turunan mikrobnya. Para penyelidik mendapati bahawa sebatian anti-mikroba yang terdapat dalam asid ini berkesan untuk melawan 67 strain bakteria tahan ubat.

Dos asid shikimik yang sesuai apabila digunakan sebagai rawatan untuk pelbagai keadaan perubatan bergantung pada beberapa faktor yang merangkumi usia pengguna dan kesihatan serta keadaan perubatan lain. Pada masa ini, tidak ada maklumat saintifik yang mencukupi mengenai rentang dos asid shikimik yang sesuai ketika digunakan sebagai rawatan untuk pelbagai keadaan perubatan.

Walau bagaimanapun, terdapat dos asid shikimik yang telah digunakan dalam kajian yang berbeza. Ia adalah seperti berikut:

Kepekatan asid shikimik 10mM sehari diambil sebagai makanan tambahan untuk melawan penyakit virus.
16 mg / ml asid shikimik sehari diambil sebagai makanan tambahan untuk merawat jangkitan kulat.
Sehingga 6mg / ml kepekatan asid shikimik setiap hari diambil sebagai makanan tambahan untuk merawat penyakit bakteria.
Kesan sampingan asid shikimik
Hampir setiap ulasan asid Shikimik yang anda temui hanya menunjukkan kelebihannya. Walau bagaimanapun, asid ini mempunyai bahan-bahan yang boleh menyebabkan lepuh, bersisik dan bengkak ketika digunakan pada kulit. Ia juga boleh menyebabkan masalah sistem saraf seperti kejang apabila diambil dalam dos yang salah.

Kesan sampingan ini dapat dielakkan dengan mengambil asid shikimik mengikut arahan doktor atau pengilang. Juga berjumpa doktor anda sebelum mengambil asid sebagai rawatan untuk sebarang keadaan perubatan.

Ibu menyusu dan wanita hamil tidak boleh mengambil asid shikimik kerana tidak ada maklumat yang cukup dan boleh dipercayai mengenai keselamatannya pada mereka. Bayi juga tidak boleh diberi asid shikimik kerana boleh menyebabkan kegatalan, sawan dan muntah.

#MAKTEH

Leave a Reply

%d bloggers like this: