DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

SIBUK SANGAT – Bukan Alasan Untuk Tidak Buat Business

SIBUK SANGAT – Bukan Alasan Untuk Tidak Buat Business

SIBUK SANGAT NAK BUAT BIZ ?, Bila di tanya kenapa tak mahu buat biz atau kenapa prestasi menurun ? Jawapan lazim “saya ini terlalu sibuk, sebagai guru, ibu pada 3 orang anak dan isteri pada suami yang sangat ‘demanding’..” Saya bersetuju dengan jawapan itu tapi yang pelik ada orang yang kerja lagi sibuk sebagai seorang Doktor, punya anak lebih ramai dan juga ada suami tapi boleh berjaya dengan hebat.

SIBUK SANGAT TIADA BIG WHY

Persoalan sebenar ialah anda tidak mempunyai BIG WHY dan belum bersedia untuk berkorban demi sebuah kebebasan. Anda perlukn anjakan paradigma agar semua cabaran dan halangan bukan jadi ALASAN tapi jadi pendorong untuk beri komitmen yang berterusan. Kalau nak freedom masa wajib laburkan masa sekarang.

Kalau nak freedom kewangan kena korbankan sedikit keselesaan dan kebiasaan yang tidak produktif. Kadang-kadang kata tiada masa tapi sanggup duduk depan tv 2 jam tatapi siri korea. Kadang-kadang kata tiada modal tapi bila shoping barang mewah macam tiada had.

Pengalaman Ayahanda mereka yang berjaya adalah ORANG yang SIBUK. Jika anda bertemu dengan orang yang beri alasan sibuk bagi tahu yang kami sedang mencari bakal jutawan yang sibuk seperti anda!! Adakah anda orang yang sibuk ? Atau buat-buat sibuk ? Jom keluar dari zon selesa yang membunuh impian. Happy sharing ye my dear leaders.

3 TIPS PENGURUSAN MASA KALAU SIBUK SANGAT

1 -Tahu Jadual tugas antara perniagaan separuh masa dan kerja sepenuh masa

Sebaik sahaja idea ini mungkin kelihatan kepada sesetengah orang, membuat jadual penting dan sukar untuk diikuti. Anda dijamin untuk berjaya selagi anda mengikuti jejak dengan tekun, hanya membuat perubahan yang relevan, selama satu bulan; bilas dan ulangi. Perkhidmatan dalam talian seperti Google Calendar, atau mana-mana yang anda mungkin dapati lebih disukai, lakukan bantuan. Gunakan peranti mudah alih untuk membantu mengekalkan jadual anda. Bukan sahaja anda dapat menguruskan aktiviti kerja harian anda sama ada anda berada di pejabat atau dalam perjalanan pulang, telefon bimbit membantu membuat perkara lebih mudah daripada jadual semata-mata disimpan di komputer anda; yang kadangkala tidak boleh diakses.

2) Bekerja dengan keutamaan dan kaitan

Anda mesti tahu jenis kerja yang boleh anda kendalikan. Anda tidak perlu memuatkan bahan-bahan baru dan berharap dapat belajar sepanjang jalan. Walaupun ia sesuai untuk kelas kolej atau luaran, mereka hanya akan menjadi beban apabila ia menyeimbangkan pekerjaan sepenuh masa dan perniagaan separuh masa. Seperti yang dinyatakan di atas, kaitan adalah penting. Dapatkan pekerjaan sambilan yang mencerminkan, dalam beberapa langkah, apa yang anda lakukan dalam kerja sepenuh masa anda.

3) Kesabaran adalah kebajikan

Salah satu perkara penting yang boleh membantu anda mengimbangi pekerjaan sepenuh masa anda dan perniagaan separuh masa anda adalah kesabaran. Anda bekerja dalam perniagaan separuh masa kerana anda penuh dengan pencerobohan dan anda tidak mahu duduk pasif dalam kehidupan dengan pendapatan yang rendah. Sebagai alternatif, anda mungkin mempunyai bakat yang tidak ditemui atau anda berminat dengan perniagaan separuh masa anda dan anda mahu meneruskannya.

sumber: marketing91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat