SIDE INCOME – Perlu Ke Buat Kerja Lain Untuk Tambah Pendapatan ?

SIDE INCOME – Perlu Ke Buat Kerja Lain Untuk Tambah Pendapatan ?

Rami yang tahu akan kepentingan side income malah ramai juga yang tak ambil kisah. Tak penting pun side income.ye betul tak penting pun kan. Focus pada kerja yang ada sudah. Tapi pernah tak anda mengalami kekangan kewangan di tengah bulan? nak balik kampung sampai kena berhutang atau duit belanja cukup-cukup..atau tiada saving langsung…

Kenapa Perlu Ada SAVINGS ?

Menurut pakar kewangan 20% dari gaji adalah untuk saving. 80% lagi baru untuk bayar hutang, bayar bil dan lain-lain. Berapa saving anda? cukup atau lebih 20% tak??? kenapa perlu saving?? Simpanan untuk masa depan, untuk masa kecemasan dan untuk anak-anak belajar, kahwin. Lambat lagi anak nak kahwin? kalau bukan sekarang menyimpan agak-agak nanti nak guna kahwin anak boleh ke dengan segera dapat duit? jangan la pula pinjam Along ye.

contoh: Anda menyimpan RM100 setiap bulan. 1 tahun = 12bulan, jadi RM100x12bulan= RM1200. kalau 20tahun , RM1200x20= RM24000 .. banyak ke untuk 20 tahun akan datang ? semuanya terpulang pada anda sama ada anda fikir ianya perlu atau tidak. Jika gaji anda RM3000 & side income RM500 sebulan pun, at least side income tu boleh simpan kan 🙂 Mengejar duit?? tak kejar tapi zaman sekarang semua kena ada duit. nak masuk tandas pun kena bayar kan.

Side income yang boleh dilakukan

  • cikgu tuition
  • Jual nasi lemak
  • buat cupcakes/ cakes/chocolate
  • menjahit
  • menulis novel / skrip
  • MLM

Kerja Dari Rumah

Hanya cadangan saya sahaja…. tepuk dada tanya selera anda 🙂 yang best sekarang kita boleh home from home je. tak perlu buka kedai, buat loan. hanya sedikit modal, internet dan boleh buat biz. Apa jua yang anda lakukan, lakukan la dengan sehabis baik. Jangan takut untuk mencuba & gagal kerana pengalaman itu tak boleh dijual beli. Semoga berjaya.

Kenapa Kena Business Shaklee ?

  1. Masa boleh diurus – nak tahu tak ? masa korang boleh urus, sebab tuh, kalau ko join team kitorang, yang ada upline super duper hebat, diorang akan ajar, eh aku sendiri boleh ajar macam – mana nak buat supaya korang urus masa dengan baik, sampai tak kantoi main facebook kat ofis, tapi sales dan promotion tengah jalan sendiri.
  2. Business ni dah hampir 60 tahun – hahahha, business ni antara yang laku, sebab syarikat dia kukuh produk dia lagilah sangat bagus, kalau kena dengan teknik marketing yang betul , ko takkan percaya mudahnya nak jual produk shaklee, dan ko tak perlu risau pasal produk macam goreng pisang panas yang tumbuh bak cendawan di luar sana
  3. Dowline lagi kaya dari Upline – hakikat business shaklee, tak pernah ada upline yang sentiasa kaya. Downline kitorang bonus lagi banyak dari kitorang, hahahah, sebab business shaklee, siapa usaha, dia dapat, siapa malas, tak efektif, dia akan sengsara.

4 thoughts on “SIDE INCOME – Perlu Ke Buat Kerja Lain Untuk Tambah Pendapatan ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.