Sihat Belum Tentu Subur

Sihat Belum Tentu Subur

Lima tahun David berdepan dengan pertanyaan ahli keluarga, saudara-mara dan rakan-rakan, malah tidak kurang ada memberi pandangan sinis apabila perkahwinan yang didirikan bersama pasangannya, Audrey tidak dikurniakan zuriat.

Puas mendapatkan pelbagai rawatan moden dan tradisional di merata tempat, namun masih gagal dikurniakan cahaya mata walaupun kedua-dua mereka tiada masalah kesihatan, malah mengamalkan cara hidup yang sihat seperti bersenam, tidak merokok dan minum alkohol.

Hakikatnya, seringkali pasangan menjadikan kesihatan yang baik dan tidak mempunyai sebarang masalah sebagai tanda aras bahawa mereka tiada sebab untuk tidak boleh memperoleh zuriat memandangkan mempunyai tubuh badan yang sihat.

Pun begitu, tanpa disedari, faktor sama ada mendapat zuriat atau tidak bukan hanya terletak pada sejauh mana sihat tubuh badan setiap individu, tetapi tahap kesuburan merupakan perkara yang paling penting untuk diketahui oleh setiap pasangan.

Seperti kes David dan Audrey, mereka mempunyai tubuh badan yang sihat, namun tidak mempunyai ilmu tentang kesuburan masing-masing.

Mereka juga tidak merujuk kepada mereka yang berkelayakan dalam permasalahan berkenaan, menyebabkan lima tahun terpaksa menunggu untuk mendapatkan cahaya mata.

Menurut Pengarah Perubatan Fertility Associates Malaysia, Dr. Mathi Arasu Muthusamy, kebanyakan masyarakat di negara ini beranggapan mereka tidak perlu dibantu dalam masalah mendapatkan cahaya mata, walaupun mengikut perubatan setahun selepas mendirikan rumah tangga jika masih tidak mempunyai zuriat boleh di spesifikasi sebagai pasangan yang mengalami kemandulan.

Biarpun hakikatnya, mereka mampu mempunyai zuriat sama ada secara semula jadi mahu pun rawatan, seperti sperma suami disuntik ke dalam rahim menggunakan tiub halus (intrauterine insemination – IUI) dan melalui pembenihan in vitro (IVF) atau tabung uji, namun kesilapan mereka tidak mendapat nasihat daripada pakar menyebabkan risiko untuk memperoleh zuriat semakin rendah.

Beliau mengakui, apabila menyentuh isu kesuburan lazimnya golongan wanita lebih kerap dikaitkan, walhal 50 peratus masalah kesuburan dipengaruhi lelaki. Manakala 50 peratus lagi adalah berkait rapat dengan faktor umur kerana wanita berdepan dengan menopaus.

“Secara semula jadi, lelaki tidak mempunyai sebarang masalah menghasilkan sperma walaupun usia semakin meningkat, berbeza pula dengan wanita di mana semakin berusia wanita itu semakin menurun tahap kesuburan dan penghasilan telur mereka.

“Bagi wanita yang berusia kurang 30 tahun, peluang untuk mengandung adalah lebih 60 peratus manakala mencecah usia 36 tahun, peluang berkenaan akan menurun kepada kira-kira 50 peratus. Bagi wanita berusia 40 tahun pula, kesuburannya menurun antara 20 hingga 30 peratus untuk memperoleh anak.

“Secara purata setiap pasangan yang berkahwin, mereka mempunyai peluang sekitar 85 peratus untuk mengandung pada tahun pertama perkahwinan, namun kira-kira 15 peratus pasangan akan mengalami masalah kesuburan,” katanya pada majlis meraikan kelahiran bayi sempena sambutan ulang tahun pertama Fertility Associates Malaysia di Petaling Jaya, Selangor, baru-baru ini.

Sementara itu jelas Dr. Arasu, adalah menjadi kesilapan kepada pasangan yang mengambil jalan untuk tunggu dan lihat hasil melakukan hubungan intim untuk mendapatkan zuriat, sehingga tanpa sedar usia semakin meningkat.

Ini kerana, sikap masyarakat di negara ini yang tidak mahu mendapatkan rawatan secara alternatif untuk mengandung menyebabkan mereka akan rugi kemudian hari.

Ini kerana kebanyakan faktor tidak memperoleh zuriat bukan disebabkan kemandulan, tetapi faktor-faktor lain seperti kandungan sperma dan ovum tidak berkualiti, persenyawaan secara semula jadi sukar berlaku dan sebagainya.

Selain itu, mentaliti rakyat Malaysia yang gemar membandingkan keadaan pasangan lain yang memperoleh zuriat dalam tempoh tertentu serta sering menunggu sehingga usia hampir kepada 40 tahun, juga menjadi penyebab mengapa mereka lewat merujuk kepada pakar kesuburan.

“Saya menyarankan wanita yang sudah berkahwin dan berusia kurang daripada 35 tahun, cuba berusaha untuk mendapatkan anak secara semula jadi sepanjang tahun pertama perkahwinan, manakala wanita berusia lebih 36 tahun perlu cuba melakukannya dalam tempoh enam bulan perkahwinan mereka.

“Jika gagal, mereka perlu mengadakan pertemuan dengan pakar kesuburan untuk membuat ujian penilaian dan ujian kesuburan agar mereka mendapat maklumat yang boleh membantu mereka meningkatkan tahap kesuburan,” jelasnya yang memberitahu selain wanita berkahwin, wanita bujang atau dalam proses untuk berkahwin juga boleh menjalankan ujian tahap kesuburan.

Antara pusat yang menyediakan kemudahan dan kepakaran sebuah klinik kesuburan bertaraf antarabangsa bagi membolehkan pasangan di negara ini memperoleh zuriat adalah di Fertility Associates Malaysia.

David dan Audrey yang sebelum ini telah mencuba pelbagai rawatan, adalah antara yang mendapatkan rawatan di pusat itu setelah diperkenalkan oleh seorang rakan.

Hanya dua bulan selepas mengikuti rawatan yang disediakan di pusat itu, David dan Audrey dikurniakan cahaya mata dan lebih menggembirakan apabila mendapat bayi perempuan kembar selepas mengikuti dua rawatan, iaitu menggunakan IUI dan IVF.

Pusat tersebut dilihat memberi alternatif kepada pasangan suami isteri yang masih mendambakan zuriat setelah lama berkahwin.

Selain itu, pusat itu diharap dapat membantu meningkatkan kembali penurunan kadar kesuburan yang berlaku di negara ini yang diunjurkan bakal menjadi negara tua pada tahun 2035 apabila 15 peratus daripada populasinya dijangka terdiri daripada warga emas berumur 60 tahun ke atas.

BAGAIMANA RESVERATROL MEMPERBAIKI MASALAH KESUBURAN ?

Apa yang penting untuk anda tahu, Resveratrol ini bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Ini bermaksud, tinggi anti-oksidan maka semakin berkuranglah “Oxidative Damage”. Dengan kata yang mudah, lebih banyak oxidative damage lebih banyak sel menjadi rosak, begitulah sebaliknya.

Fungsi Resveratrol itu tadi juga adalah melindungi telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada oxidate damage.

Apabila telur yang ‘dilindungi’ ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Resveratrol mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.

Kesimpulannya, resveratrol juga membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

berjaya hamil seelpas 5 tahun dengan minum vivix shaklee

akirnya dapat anak pertama selepas minum vivix shaklee

vivix shaklee kesuburan tunggu 10 tahun kereta cantik

disahkan hamil selepas sebulan amalkan vivix

customer pregnant minum vivix shaklee

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

1. UTUSAN

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu