Slip Disc – Sakit Makin Berkurang, Dah Boleh Main Badminton

Slip Disc – Sakit Makin Berkurang, Dah Boleh Main Badminton

Adakah anda selalu mengalami sakit belakang? Mungkin ada kenalan anda mengatakan anda menghidap ‘slipped disc’ atau disk tergelincir. Ramai yang berpendapat, apabila sakit belakang sahaja, ia adalah berpunca daripada slip disc. Benarkah begitu? Apakah disk yang dimaksudkan?

Mengikut statistik, masalah sakit belakang amat kerap berlaku. Hampir 70 peratus manusia dewasa akan mengalami sakit belakang pada satu-satu masa kehidupan mereka. Lebih 50 peratus daripada jumlah ini akan sembuh dalam masa seminggu selepas mendapatkan rawatan dan 90 peratus lagi sembuh antara 1 hingga 3 bulan selepas menjalani rawatan. Hanya sebahagian sahaja yang mengalami masalah slipped disc.

Slipped disc ini sebenarnya merujuk kepada bahagian disk atau kusyen pelapik tulang belakang yang beralih tempat, membonjol ke belakang lantas menekan bahagian saraf tunjang (spinal cord) atau saraf akar (nerve root) tulang belakang pesakit.

slip disc

 

Punca-punca Slip disc

Antara punca-punca yang dikenalpasti boleh menyebabkan masalah ini berlaku adalah:

  1. Trauma – contohnya pesakit jatuh terduduk, mengalami kemalangan jalanraya dan sebagainya.
  2. Pesakit mengangkat bebanan yang berat – contohnya kerana pekerjaan, atau mendukung anak untuk tempoh masa yang lama
  3. Tidak menjaga postur belakang semasa duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disk menekan saraf di belakang.
  4. Duduk terlalu lama – contohnya pemandu lori dan bas yang duduk berjam-jam lamanya kerana memandu
  5. Sukan mengangkat berat

Ia juga menjelaskan kenapa masalah slipped disc ini berlaku secara majoritinya dikalangan pemuda dalam usia 20 ke 30-an terutamanya mereka yang bekerja sebagai buruh kasar dan selalu mengangkat bebanan.

Mengikut kajian, individu yang obes dan merokok juga lebih mudah bagi mendapat masalah in

sumber

 

Bagaimana Vivix membantu slip disc?

  1. Merupakan agen anti-penuaan yang menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slipped disc
  2. Menyokong kesihatan menyeluruh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengambilan vitamin bukan penganti ubat. Vitamin adalah makanan tambahan untuk membantu proses penyembuhan berlaku dengan cepat.

Vitamin membantu sel sel yang rosak kembali sihat, memberi nutrisi kepada saraf yang rosak, anti radang supaya mengurangkan kesakitan akibat geseran

Berikan nutrisi yang lengkap kepada tulang agar ianya makin kuat, kukuh dan kita kembali sihat cergas menghadapi hari hari mendatang

 

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

This Post Has 2 Comments

    1. Alhamdulillah,

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu