Stuck Dalam Business ? Kena Berani Buat Benda Baru

Stuck Dalam Business ? Kena Berani Buat Benda Baru

Stuck!
.

Tiada siapa yg suka stuck. Semua nak progress, semua nak hasil, semua nak kejayaan, kan?

Tapi bagaimana kalau dah buat macam2 tp masih stuck?

Ada banyak sebab seseorang tu stuck. Salah satunya adalah kegagalan melihat hikmah di sebalik apa yg berlaku.

Bila terjadi perkara yg kita taknak, atau taknak buat, kita tak nampak kebaikan di sebaliknya.

Misalnya seorang usahawan tu tahu dia perlu dapatkan contact berkualiti untuk membantu dia berkembang tp dia taknak buat. So dia stuck. Dia gagal melihat kebaikan di sebalik membina network. Dia tak nampak hikmah di sebalik memiliki network yg bagus tu boleh membantu bisnes dia berkembang.

Dia cuma nak buat benda yg dia selesa.

Sedar atau pun tidak, kita dicipta utk maju dan berkembang, bkn utk selesa.

So, utk pulih dr stuck, kita mesti lihat kebaikan dalam setiap perkara.

Buat benda baru mmg susah, penat lagi menakutkan. Lebih baik tak buat. Tp di situ tersembunyi hikmah.

Bila kita rasa down dan sedih, ada hikmah di situ. Maknanya kita kena do something new. Jgn biar rasa down tu lama2 jadi takde apa2 dan selesa.

Jom pulih dari stuck, set up new routines, meet new friends, adapt new challenges!

aKak Lyna
Depan kedai jin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.