DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Suplemen Untuk Sakit Pinggang

Suplemen Untuk Sakit Pinggang

Anda boleh mengambil pendekatan semula jadi untuk sakit belakang dengan menggunakan makanan tambahan yang dapat mengurangkan keradangan dan memberikan sedikit rasa sakit. Makanan tambahan berfungsi paling baik apabila digabungkan dengan diet yang sihat, senaman teratur, dan pengurusan tekanan, kata Carrie Bowler, DO, seorang doktor dengan One Medical Group di New York.

Tetapi kata “semula jadi” pada suplemen tidak bermaksud selamat secara automatik, jadi penting untuk berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum anda memulakan rejimen baru. Beberapa makanan tambahan boleh berinteraksi dengan ubat lain dan menyebabkan komplikasi, dan beberapa suplemen tidak berfungsi.

Glucosamine dan Chondroitin

Glukosamin dan kondroitin adalah kedua-dua sebatian yang berlaku secara semula jadi di dalam badan – glukosamin dalam cecair di sekitar sendi dan kondroitin di tulang rawan di sekitar sendi, menurut Perpustakaan Perubatan Nasional A.S.

Navid Farahmand, MD, seorang doktor pengurusan kesakitan intervensi dengan Brain and Spine Institute of California di Pantai Newport, mengatakan bahawa walaupun tidak ada kajian mengenai keberkesanan suplemen glukosamin kondroitin untuk penghidap sakit belakang, terdapat kajian yang menunjukkan makna kesan pada sakit lutut kronik.

Banyak menggunakannya untuk keadaan sakit kronik yang lain seperti sakit belakang, katanya, sambil menambahkan, “Dalam pengalaman klinikal saya, ia membantu beberapa tetapi tidak semua pesakit.” Penyedia penjagaan kesihatan anda akan melihat faktor peribadi anda, termasuk usia dan kesihatan keseluruhan, untuk menentukan dos yang tepat untuk anda.

Vitamin D

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, kekurangan vitamin D boleh menjadikan sakit anda semakin teruk. Kajian yang diterbitkan dalam Pain Physician pada tahun 2013 mendapati bahawa kesakitan yang teruk dikaitkan dengan prevalensi kekurangan vitamin D yang tinggi pada orang dengan stenosis tulang belakang lumbal, suatu keadaan dengan sakit belakang bawah sebagai gejala. Elaun harian yang disyorkan, atau RDA, vitamin D adalah 15 mikrogram untuk kebanyakan orang, menurut Pejabat Makanan Tambahan.

Doktor anda akan menentukan dos yang disyorkan berdasarkan keperluan unik anda. Pendedahan cahaya matahari dan makanan yang diperkaya vitamin D, seperti susu, juga membekalkan nutrien.

Cakar Iblis

Ekstrak cakar syaitan berasal dari tumbuhan asli Afrika yang disebut Harpagophytum procumbens. Data menunjukkan bahawa dos harian 50 miligram (mg) harpagoside, salah satu bahan aktif dalam cakar syaitan, dapat mengurangkan peningkatan nyeri punggung kronik, kata Dr.

Pangkalan Data Komprehensif Ubat Alami melaporkan bahawa cakar syaitan mungkin berkesan untuk mengurangkan sakit belakang kerana bahan kimia dapat mengurangkan keradangan dan pembengkakan yang menyebabkan kesakitan. Makanan tambahan itu dipasarkan dalam beberapa formula yang berbeza. Semasa memutuskan mana yang mesti dicuba, cari harpagoside antara bahan aktif pada label.

Asid Lemak Omega-3

Meningkatkan pengambilan asid lemak omega-3 adalah sesuatu yang dikatakan oleh Dr. Bowler dapat membantu keradangan yang boleh menyebabkan sakit belakang. Makanan tambahan boleh didapati dalam bentuk cecair atau kapsul. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda mengenai dos yang tepat kerana dos omega-3 yang lebih tinggi dapat meningkatkan risiko pendarahan dan boleh mengganggu ubat penipisan darah yang mungkin anda ambil. Anda juga dapat meningkatkan pengambilan omega-3 dengan hanya makan lebih banyak ikan berminyak, seperti salmon, sardin, dan tuna, serta sayur-sayuran berdaun gelap.

Kunyit

Kunyit adalah salah satu makanan tambahan yang sering disyorkan oleh Bowler kepada pesakitnya kerana sifat anti-radang. Rempah itu, yang biasa digunakan dalam hidangan kari India, dapat diambil sebagai serbuk dalam kapsul, dicampurkan ke dalam teh, atau sebagai ekstrak cair. Pusat Kebangsaan untuk Pelengkap dan Perubatan Alternatif (NCAAM) melaporkan bahawa kunyit dianggap selamat bagi kebanyakan orang dewasa, tetapi penggunaan yang berpanjangan dapat menyebabkan sakit perut. Sebagai makanan tambahan, tidak digalakkan untuk orang yang menghidap penyakit pundi hempedu kerana ia boleh memburukkan keadaan.

Capsaicin

Ejen yang memberikan panas lada panas, capsaicin mempunyai sejarah panjang digunakan untuk tujuan perubatan. Walaupun berasal dari makanan, capsaicin bukan makanan tambahan melainkan hadir sebagai krim, biasanya digunakan tiga hingga empat kali sehari, atau tambalan sekali pakai. Ia berfungsi dengan mensensitisasi saluran yang menghantar isyarat kesakitan kepada reseptor di otak anda.

Artikel tinjauan yang membincangkan kajian lebih daripada 1,500 orang dengan kesakitan kronik, yang diterbitkan pada tahun 2011 dalam Journal of Pain Research, menunjukkan bahawa capsaicin mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit pada 38 peratus peserta kajian dengan kesakitan muskuloskeletal, dan kelegaan berlangsung hingga empat hingga lapan minggu susulan.

Leave a Reply

%d bloggers like this: