SUPPLEMENT VITAMIN C BAHAYA ? Kenapa Korang Kena Pilih Shaklee

SUPPLEMENT VITAMIN C BAHAYA ? Kenapa Korang Kena Pilih Shaklee

AMBIL VITAMIN C SEMATA MATA MEMANG TAK SELAMAT !!! Hahaha, sebut  pasal natural nih, semua orang bising lah pasal supplementnih, baik makan buah je, barulah vitamin C cukup ohh ok. Kalau kome baca beberapa pendapat, dia kata ascorbic acid nih bukan vitamin C sebenar. Vitamin C natural tuh lebih complex katanya . Mungkin ada kebenarannya. Jom baca lagi pasal supplement vitamin c bahaya

Zaman banyak berubah bang, buah buah yang kau makan, bukan macam dulu punya. Ye, zaman dimana, bioteknologi, kejuruteraan genetik, pestiside, asap kilang, hujan asid, semuanya dah  membuatkan buah yang kita makan, tak sama macam dulu. Hadoi, ye, tak sama macam dulu. Mungkin korang rasa buah tembikai biji putih ni cantik, tapi sebenarnya dia adalah ubahan teknologi, dah tak senatural dulu.

Sebab tuh, zaman sekarang nih, zat sayuran dan buah-buahan tak cukup , memang ramailah suggest ambil supplemen. Salah satunya ialah Vitamin C. Ye, ada yang offer 500mg, 1000mg . Yang 1000mg nih, tentu bangga, hahaha. katanya kalau dapat makan 1000mg mesti  power. Ok, bang. Sebenarnya, tak power, dan tak bagus langsung. Kalau nak bagus, dia mesti complex , dia tak leh sekadar ascorbic acid je. Tahu kenapa ? Sebab vitamin C nih cepat teroksida, Bila dah bertukar rupa, jawabnya dia dah tak berfungsi sebagai vitamin C lagi. Jadi  kalau salah haribulan, boleh jadi toksik. Lagi lagi pulak sekarang nih, ada yang dihasilkan secara sintetik, lagi masalah dan jadilah isu supplement vitamin c bahaya

Beza  dia dengan Shaklee pulak ialah vitamin C shaklee nih, bukan sekadar sustained released. Ok, itu memang special lah. Tapi lebih penting, Vitamin C shaklee datang dengan pakej bioflavonoid, dan terbaru formula dia dah ada hesperidin. Benda ni buatkan vitamin C tak mudah teroksida dan kekal bertahan sebagai vitamin C. Paling penting lagi, vitamin C shaklee  diestrak dari jagung, menggunakan sumber semula jadi. Mungkin orang pertikai jugak bab jagung nih. Tapi shaklee  punya kualiti beza tinggi punya. Dia punya kualiti  jagung ni memang terbukti. Shaklee memang sangat particular, sampai check kaw kaw punya, walaupun tak wajib pun buat  macam tuh.

Kalau korang rasa benda ni boleh sembang, kita tengok pulak macam mana kesan dia. Vitamin Shaklee nih biasanya telah teruji, dalam satu kajian dinamakan landmarkstudy. Sebab ni adalah satu-satunya kajian yang membandingkan pengguna vitamin shaklee dengan pengguna vitamin produk lain dan orang yang tak makan vitamin langsung. Salah satu faktor penting ialah orang yang makan satu vitamin sahaja, macam ambil Vitamin C je, tanpa campuran lain. Memang dah dibuat  kajian, orang yang kategori single supplementation ni end up lagi terdedah kepada penyakit berbanding yang tak makan vitamin langsung. Tapi tentu sekali yang amalkan shaklee, yang ambil multisupplementation, kualiti kesihatan dia lebih baik. Dalam kajian ini menyatakan, orang yang makan vitamin Shaklee, memang selamat untuk jangka MASA PANJANG. Bukan sekadar makan setahun, 5 tahun, tapi untuk 20 tahun lebih, jadi tiadalah isu supplement vitamin c bahaya, ok cuma shaklee je yang terbukti selamat.

So cuba buat pilihan sikit, bila nak beli vitamin C nih,  kalau sekadar tulis 1000mg, tanpa bioflavonoid dan hesperidin, nih, fikir banyak kali sebelum beli. Nak lebih selamat dan terbukti berkesan, beli Sustained  Released Vita-C plus. Ok ? Selamat berfikir ye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.