Tanda Ovari/Rahim Rosak Jika Haid datang Berpanjangan & Banyak ?

Tanda Ovari/Rahim Rosak Jika Haid datang Berpanjangan & Banyak ?

Kebiasaanya darah haid yang normal adalah lebih kurang 7 hari. Namun ada wanita yang mengalami pendarahan haid melebihi 15 hari sehingga menyebabkan wajah menjadi pucat dan cepat penat, sehingga rutin seharian terganggu.

Keadaan ini dinamakan MENORRHAGIA apabila kedatangan haid yang berpanjangan dan kehilangan darah yang banyak.

Dari sudut syari’e pendarahan haid yang melebihi 15 hari dikira sebagai darah istihadah, di mana seorang wanita itu diwajibkan bersolat dan berpuasa.

Banyak punca berlaku keadaan seperti ini. Antaranya puncanya ialah:

1. Ketidakseimbangan hormon.

Dalam kitaran haid yang normal, keseimbangan di antara hormon estrogen dan progesteron akan menyebabkan lapisan dalam rahem (endometrium) menjadi tebal . kemudian akan runtuh menjadi darah haid. Jika ketidakseimbangan hormon berlaku, endometrium berkembang secara berlebihan dan akhirnya menyebabkan pendarahan haid yang banyak.

2. Kegagalan fungsi ovari.

Jika ovari tidak berfungsi dengan baik, ia tidak melepaskan telur dan ovulasi tidak berlaku. Ini mengakibatkan tubuh gagal menghasilkan hormon progesteron, dan akhirnya membawa kepada ketidakseimbangan hormon dan boleh menyebabkan pendarahan haid yang banyak.

3.Fibroid rahim.

Fibroid rahim boleh menyebabkan pendarahan haid yang lebih banyak dan berpanjangan dari biasa.

4. Polip.

la adalah ketumbuhan yang kecil dan tidak berbahaya yang muncul pada permukaan dalam rahem dan boleh menyebabkan pendarahan haid yang banyak dan berpanjangan. Polip rahim sering berlaku pada usia wanita 30an akibat penghasilan kadar hormon yang tinggi.

5. Adenomyosis.

Keadaan ini berlaku apabila kelenjar pada lapisan dalam rahem (endometrium) menjadi tertanam di dalam otot rahim, biasanya menyebabkan pendarahan berlebihan dan haid yang menyakitkan. Adenomyosis sering berlaku pada wanita pertengahan umur yang telah mempunyai anak.

6. Alat perancang kehamilan dalam rahim (IUD).

Menorrhagia merupakan kesan sampingan apabila seorang wanita menggunakan alat perancang kehamilan IUD yang tidak mempunyai tambahan hormon. Jika IUD adalah penyebab pendarahan haid yang berlebihan, maka dinasihatkan agar alat ini dikeluarkan.

7. Kanser. Kanser rahim, kanser ovari dan kanser pangkal rahim juga boleh menyebabkan pendarahan haid yang berlebihan, tetapi jarang berlaku.

8. Penyakit keturunan berkaitan dengan gangguan pembekuan darah.

Penyakit seperti penyakit Von Willebrand. suatu keadaan di mana pembekuan darah sukar berlaku, ia boleh menyebabkan pendarahan haid yang tidak normal.

9.Ubat-ubatan.

Ubat-ubatan tertentu, termasuk ubat-ubatan tahan sakit dan pencair darah boleh menyumbang kepada masalah pendarahan haid yang banyak dan berpanjangan. Jika ini saudari mengalami pendarahan haid yang berpanjangan , saya mencadangkan agar melakukan pemeriksaan bagi mencari punca masalah ini.

SUMBER

Bagaimana nak Stabilkan Hormon Agar Haid Kembali Normal Dan Dapat Cegah dari Endometriosis, Kanser Rahim,Kanser Ovari, Kanser Servik

 

2 tahun tak period, setengah botol consume vivix haid terus datang

Ini testimoni sebenar daripada doktor hasifah (doc cip)….Pesakitnya seorang wanita yang menderita masalah cyst & ketidakstabilan hormon.. Dah pernah operation & ambik ubat klinik..tapi masih tak ok…Doc hasifah hanya syor vivix & alhamdulillah setengah botol vivix trus elok…

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?

Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Bandar Sunway

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Bandar Sunway

 

This Post Has 2 Comments

    1. Semoga bermanfaat

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu