Tanda-tanda Penyakit TiBi Yang Aktif Dan Boleh Berjangkit

Tanda-tanda Penyakit TiBi Yang Aktif Dan Boleh Berjangkit

Batuk kering (TB) adalah penyakit berjangkit yang serius yang terutamanya memberi kesan kepada paru-paru anda. Bakteria yang menyebabkan batuk kering disebarkan dari seorang ke seorang yang lain melalui titisan kecil dilepaskan ke udara melalui batuk dan bersin. Walaupun badan anda boleh melawan bakteria yang menyebabkan batuk kering, sistem imun anda biasanya boleh menghalang anda daripada menjadi sakit. Atas sebab ini, doktor membezakan antara:

 • Latent TB – Dalam keadaan ini, anda mempunyai jangkitan TB, tetapi bakteria kekal di dalam badan anda dalam keadaan aktif dan tidak menyebabkan gejala. Latent TB, juga dikenali sebagai TB aktif atau jangkitan TB, tidak berjangkit. Ia boleh bertukar menjadi TB aktif, jadi rawatan adalah penting bagi seseorang dengan TB terpendam dan untuk membantu mengawal penyebaran TB. Dianggarkan 2 bilion orang mempunyai Latent TB
 • Active TB – Keadaan ini menjadikan anda sakit dan boleh merebak kepada orang lain. Ia boleh berlaku dalam beberapa minggu pertama selepas jangkitan bakteria TB, atau ia mungkin berlaku tahun kemudian

TANDA-TANDA DAN GEJALA TB AKTIF

 • Batuk yang berlangsung selama tiga minggu atau lebih
 • Batuk darah
 • Sakit dada, atau kesakitan dengan bernafas atau batuk
 • penurunan berat badan yang tidak disengajakan
 • Keletihan
 • Demam
 • berpeluh malam
 • Seram sejuk
 • Hilang selera makan

Batuk kering juga boleh memberi kesan kepada bahagian-bahagian badan anda, termasuk buah pinggang anda, tulang belakang atau otak. Apabila TiBi berlaku di luar paru-paru anda, tanda-tanda dan gejala-gejala berbeza mengikut organ-organ yang terlibat. Sebagai contoh, batuk kering tulang belakang boleh memberikan anda sakit belakang, dan batuk kering dalam buah pinggang anda mungkin menyebabkan darah di dalam air kencing anda.

BAHAYA BATUK KERING/TB

Batuk kering adalah disebabkan oleh bakteria yang merebak dari seorang ke seorang yang lain melalui titisan mikroskopik dilepaskan ke udara. Ini boleh berlaku apabila seseorang yang mempunyai bentuk yang tidak dirawat, aktif batuk kering batuk, bercakap, bersin, memuntahkannya, ketawa atau menyanyi.

Walaupun batuk kering adalah berjangkit, ia bukan mudah untuk mengenalpastinya.Anda lebih cenderung untuk mendapatkan tuberculosis daripada seseorang yang anda tinggal dengan atau bekerja dengan daripada orang luar.

KOMPLIKASI

Tanpa rawatan, batuk kering boleh membawa maut. penyakit yang aktif yang tidak dirawat biasanya memberi kesan bukan sahaja kepada paru-paru anda, tetapi ia boleh merebak ke bahagian-bahagian badan anda melalui aliran darah anda. Contoh komplikasi batuk kering termasuk:

 • sakit tulang belakang. sakit belakang dan kekejangan komplikasi biasa batuk kering.
 • kerosakan sendi. arthritis bersakit paru-paru biasanya memberi kesan kepada bahagian pinggang dan lutut.
 • Bengkak di bahagian membran yang meliputi otak anda (meningitis). Ini boleh menyebabkan sakit kepala berpanjangan atau terputus-putus yang berlaku selama beberapa minggu. perubahan mental juga mungkin.
 • Hati atau buah pinggang. hati dan buah pinggang membantu menapis sisa kekotoran dari aliran darah anda. Fungsi-fungsi ini menjadi terjejas jika hati atau buah pinggang terjejas akibat batuk kering.
 • gangguan jantung. batuk kering boleh menjangkiti tisu yang mengelilingi jantung anda, menyebabkan keradangan dan koleksi cecair yang boleh mengganggu keupayaan jantung anda untuk mengepam dengan berkesan. Keadaan ini, yang dipanggil tamponade jantung, boleh membawa maut.

sumber: mayoclinic

TAK SANGGUP TENGOK TIBI, AZABNYA

Anda perlu tahu bahawa bakteria tibi mempunyai dinding sel yang tebal dan amat sukar untuk dibunuh dengan antibiotik biasa. Malah kuman Tibi ini boleh hidup di dalam sel-sel darah dan di dalam tisu anggota badan lain. Secara tak langsung kuman Tibi ini akan merosakkan DNA sel tisu anggota badan terutamanya organ paru-paru tempat serangan utama kuman Tibi.

Fakta yang anda perlu tahu adalah bakteria Tibi ini akan memakan paru-paru menyebabkan paru-paru pesakit Tibi akan berlubang.

DNA sel yang tiada pertahanan antioksidan yang kuat mudah untuk diserang dan lama kelamaan DNA sel ini akan semakin lemah dan tidak bertenaga. DNA sel yang telah rosak tidak dapat berfungsi seperti biasa dan akhirnya sel tersebut akan mati. Jika dibiarkan lama kelamaan sel-sel tisu organ tersebut akan terus rosak sehingga hilang fungsi keseluruhan organ paru-paru.

Resveratrol dikenali sebagai sebagai suplemen High End Anti Oksidan yang Paling Kuat. Ia berperanan memberikan perlindungan kepada DNA sel yang sihat dan melawan unsur-unsur asing yang ia rasakan akan menganggu keutuhan sel. antioksidan ini akan bertindak sebagai askar untuk membunuh kuman tibi (penjahat) dari terus merosakkan DNA sel. Disamping itu resveratrol juga ;

 • Memperbaiki dan memperbaharui sel dari tahap sellular.
 • Memperbaiki aliran darah ke organ-organ dalam badan.
 • Mengurangkan keradangan (inflammation) and clear up the airway.
 • Membantu membersihkan ‘lung’ yang ada ‘mucus’.
 • Membantu merawat kanser.
 • Mengurangkan risiko kanser.
 • Meningkatkan sistem imun badan.
 • Memberi perlindungan pada badan.
 • Menggalakkan kesihatan yang lebih baik secara menyeluruh.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

This Post Has 2 Comments

  1. Jaga makan , diet semua ,selain jumpa pakar

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu