DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Timun Untuk Darah Tinggi

Timun Untuk Darah Tinggi

Timun sangat serba boleh. Mereka sangat baik dalam salad, menikmati air biasa dan terdapat dalam bahasa Inggeris dan Parsi. Lebih baik lagi, faedahnya – termasuk membantu menjaga tekanan darah tetap sihat – dapat menumpuk ketika anda selalu memakan sayur-sayuran hijau panjang ini.

Timun tidak mempunyai kekuatan penurunan tekanan darah yang spesifik, tetapi seperti sayur-sayuran lain, mereka mempunyai sifat pemakanan yang dapat membantu memberi manfaat kepada jumlah tekanan darah anda jika digabungkan dengan tabiat sihat yang lain.

USDA mengatakan bahawa timun sederhana 7 inci mengandungi 273 miligram kalium dan hanya 4 miligram (jejak kecil) natrium.

Angka-angka ini relevan dengan tekanan darah anda kerana, menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit, mengurangkan natrium dan meningkatkan kalium dalam makanan anda dapat membantu mengawal tekanan darah tinggi dan menurunkan risiko anda untuk penyakit kardiovaskular.

Sebilangan besar sayur-sayuran segar menyihatkan hati dengan sedikit natrium dan banyak kalium, jadi timun tidak begitu istimewa dalam hal ini. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai faedah tambahan kerana rendah kalori (dengan hanya 24 kalori dalam bahagian sederhana, 7 inci panjang, menurut USDA).

“Makan banyak kalori tetapi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran – seperti timun – dapat mengisi anda dan menjadikannya lebih mudah untuk menguruskan berat badan anda,” kata Vandana Sheth, RDN, CDE, ahli diet yang berpusat di Torrance, California. “Menurunkan berat badan walaupun 10 kilogram dapat mengurangkan tekanan darah anda.”

Anda harus makan timun segar dan bukannya acar untuk faedah jantung maksimum. Garam tambahan bermaksud satu acar sederhana boleh mengandungi 785 miligram natrium, menurut USDA.

Angka USDA juga menunjukkan bahawa timun adalah 96.5 persen air, yang bermaksud ons-for-ounce mereka hampir sama seperti dahaga.

Di samping itu, bahagian sederhana mempunyai 14.5 mikrogram vitamin K, iaitu 16 peratus daripada jumlah 90 mikrogram harian yang disyorkan untuk seorang wanita dan 12 peratus daripada jumlah 120 mikrogram yang disyorkan untuk seorang lelaki, menurut angka dari Pejabat Institut Kesihatan Nasional. Makanan Tambahan (ODS). Vitamin K sangat penting untuk pembekuan darah dan tulang yang sihat.

Timun juga membekalkan beberapa folat – satu medium mempunyai 28.1 mikrogram, menurut USDA. Itu kira-kira 7 peratus daripada cadangan 400 mikrogram harian untuk vitamin ini, yang boleh menyebabkan sejenis anemia jika anda tidak mencukupi, menurut ODS.

Walaupun terdapat beberapa tuntutan besar, manfaat timun tidak merangkumi sifat detoks khas. Sebilangan orang gemar minum air lemon dan timun setiap hari, dan anda akan dapati sebilangan besar resipi timun “bersihkan” di internet. Walau bagaimanapun, Akademi Pemakanan dan Dietetik mengatakan bahawa badan anda dilengkapi dengan sistem detoksifikasi sendiri, dan makan secara sihat adalah semua yang anda perlukan untuk menyokongnya.

Selain mengawasi berat badan anda dan makan sayur-sayuran dan buah-buahan, mengurangkan pengambilan alkohol akan membantu mengurangkan tekanan darah anda.

Menurut Mayo Clinic, minum hanya satu minuman sehari untuk wanita atau sehingga dua orang untuk lelaki berpotensi menurunkan tekanan darah dalam jumlah yang sedikit. Tetapi kesan pelindung itu akan segera hilang jika anda minum terlalu banyak, dan jumlah alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan tekanan darah sebanyak beberapa titik.

Kajian Januari 2018 dalam jurnal PLOS One mendapati bahawa minum-minum hanya dua hingga tiga kali sebulan adalah masalah – meningkatkan kemungkinan mengalami tekanan darah tinggi sebanyak 70 peratus.

Juga, berhasrat untuk makan makanan yang diproses lebih sedikit – hanya sebilangan kecil natrium yang berlaku secara semula jadi dalam keseluruhan makanan, sementara kebanyakannya ditambahkan semasa pemprosesan, kata Mayo Clinic.

Berusaha menguruskan tekanan dan terus aktif sangat membantu tekanan darah tinggi juga, kata Mayo Clinic. Anda harus melakukan senaman selama 150 minit seminggu, atau kira-kira 30 minit setiap hari dalam seminggu. Dan teruskan, kerana tekanan darah anda dapat meningkat dengan cepat jika anda tidak melakukannya.

Leave a Reply

%d bloggers like this: