DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Timun Untuk Turunkan Berat Badan

Timun Untuk Turunkan Berat Badan

Timun telah lama terkenal dengan banyak manfaat kesihatan; sayuran ‘penyejuk’ dikatakan dapat mengelakkan dehidrasi dan sembelit. Lebih-lebih lagi, terkenal dengan aktiviti anti-diabetes, penurun lipid dan antioksidan, timun mempunyai kesan detoksifikasi dan pembersihan pada kesihatan keseluruhan.

Timun menyediakan jumlah nutrien penting yang mencukupi termasuk vitamin C dan K, dan ternyata, ini dapat membantu anda menurunkan berat badan juga. Anda mendengar kami! Makanan rendah kalori ini menjadikan makanan ringan yang enak dan boleh disertakan dalam pelbagai hidangan mesra penurunan berat badan yang lazat dari sandwic, salad hingga penyejuk.

Berikut adalah beberapa kebaikan timun dan alasan yang luar biasa untuk menambahkannya dalam diet harian anda. Ketahui mengapa timun sangat bagus untuk menurunkan berat badan.

Timun untuk menurunkan berat badan

Inilah sebabnya mengapa timun adalah sayuran yang luar biasa untuk penurunan berat badan:

1. Makanan rendah kalori

Timun mempunyai lemak sifar, rendah kalori, menjadikannya makanan ringan yang sangat baik bagi orang yang ingin menurunkan berat badan. Oleh itu, masukkan timun ke dalam salad atau memakannya seperti biasa dan tambahkan sedikit jus lemon, garam dan lada hitam untuk merangsang penurunan berat badan.

2. Mempunyai gula yang boleh diabaikan

Gula, dalam bentuk apa pun, cenderung meningkatkan risiko kegemukan, oleh sebab itu umumnya disarankan untuk menghindarinya. Timun mempunyai jumlah gula yang dapat diabaikan yang akan membantu menurunkan berat badan dengan berkesan.

3. Meringankan sembelit

Gangguan pencernaan dan sembelit boleh menambah kembung. Nasib baik, timun membantu anda; berkat kandungan serat dan airnya. Makanan yang kaya dengan timun akan meningkatkan usus bersih yang bebas dari sembelit.

4. Bertindak sebagai agen penyahtoksin

Untuk mengurangkan rasa kembung di perut anda, badan perlu membuang toksin secara berterusan. Biji timun bertindak sebagai diuretik yang membantu membuang air kecil dan membuang lebihan air dan toksin. Ini dapat membantu mengurangkan kembung dan mengencangkan otot perut anda.

5. Ia mempunyai sifat penghidratan

Timun adalah 90 peratus air; itulah sebabnya ia membantu menjaga kesihatan badan. Tubuh yang terhidrat dengan betul membantu mempromosikan penurunan berat badan.

Timun untuk menurunkan berat badan: Berikut adalah beberapa resipi menggunakan timun untuk menurunkan berat badan:

1. Sup timun

2. Salad timun dan kacang tanah

3. Panggang, salad Feta dan Timun

4. Timun, Zaitun Hitam dan Salad Pudina

Leave a Reply

%d bloggers like this: