DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

6 Sebab Kita Wajib Makan Timun Setiap Hari

6 Sebab Kita Wajib Makan Timun Setiap Hari

Bukan setakat ulam je, timun memang banyak khasiat. Korang pun tahu, ianya juga digunakan untuk kulit wajah yang cantik. Bukan itu sahaja, masih banyak khasiat yang korang kena tahu. Jom baca dekat bawah ni

KHASIAT TIMUN

Jjuga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C. Timun atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu. Ianya boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan.

Bijinya mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan. Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji  dimana sedikit biji mentimun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari. Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang. Selain itu, penyakit sampu pucat iaitu sejenis penyakit pening-pening yang berterusan sehingga dapat menurunkan berat badan dapat diatasi dengan pengamalan makan mentimun mentah atau yang telah dimasak. Ianya juga dapat mengubati penyakit disesteri iaitu keluar darah semasa membuang air besar.

Ianya banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur. Ia terletak dalam famili yang sama dengan tembikai dan labu. Merupakan sejenis pokok memanjat dan sesuai untuk ditanam pada pagar. Ia boleh membiak daripada biji benih.

faedah timun

MANFAAT TIMUN

  1. Kurus – Nak cepat kurus, kena makan sayur nih Sebab? Kalorinya sangat rendah dan tinggi kandungan air. Selain itu, mentimun boleh menyelesaikan masalah sembelit. Juga bantu mengurangkan paras kolestrol.
  2. Rambut – membuatkan rambut tumbuh dengan sihat kerana ia mengandungi silicon dan sulfur.
  3. Gusi dan gigi – Minum jus timun untuk korang yang ada masalah gigi dan gusi.
  4. Mata – mata tidak sigat, letih dan bengkak? Korang ambil mentimun dan potong, lepastu letak dekat mata. Timun ada anti-inflamasi dan boleh mengurangkan bengkak pada mata.
  5. Sistem penghadaman – Kalau korang pedih ulu hati, gastrik dan ada masalah ulser keasidan, minum je jus timun , insyaallah membantu mengurangkan sakit korang. Sebab? Kandungan air yang tinggi dalam timunbantu mengurangkan toksin dari sistem penghadaman.
  6. Kulit – Sudah pasti ramai yang tahu, masker yang dihasilkan dari timun boleh mengatasi masalah ketegangan kulit. Kandungan air yang tinggi, ada vitamin A,B ,C dan mineral tertentu seperti magnesium, silica menjadikan timun bagus untuk kulit.

sumber: wikipediasemuanyajdt

Leave a Reply

%d bloggers like this: