DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Tips Mudah Hamil Yang Mudah tapi Ramai tak Buat

Tips Mudah Hamil Yang Mudah tapi Ramai tak Buat

Sebab berkurung di rumah, bayi dijangka bertambah awal 2021 . Buat pasangan yang TTC tu elok la ye. Buat yang dah ramai anak macam akak ni tak payah sibuk nak tambah anak dah hehe. kang penuh wad bersalin. kasi can kat yang belum ada anak lagi

Buat yang TTC sila jaga makan kalau betul nak pregnant. Ainul pernah TTC 4 tahun. setahun betul betul jaga makan, cut gula putih, makan supplement konsistent. Berjaya dapat Maryam. Dan bila buat detox, lagi mudah nak pregnant. tu yang dapat Dahlia selepas 3tahun lahirkan Maryam. patut 4tahun sekali je beranak hehe

Tips Mudah Hamil Yang Mudah tapi Ramai tak Buat

1.Makan Benda Berkhasiat

Benda simple je kan tapi ramai pandang murah tak penting. Kenapa kesuburan makin menurun? ofcos sebab pemakanan sekarang banyak gula, banyak bahan kimia. Jadi pastikan apa yang kita makan benda yang ada karbohidrat, protein, sayur, buah.

women know everything about ‘diet’ but very little about nutrition. They will be looking for a magic ingredient in their diet that will get them pregnant, but in reality, every part of the diet and the micronutrition within it lays the foundations for a healthy – or not so healthy – egg and sperm.

Some studies show that with a lower intake of carbohydrates have links to better IVF success. It is known that eggs and embryos do not thrive in a high glucose environment.

info https://www.zitawestclinic.com/is-sugar-ruining-your-fertility/

Lemak trans yang banyak dalam makanan yang dibakar, pizza, makanan ringan seperti fries dan makanan bergoreng amat tidak bagus untuk kesuburan anda.

Malah ia juga meningkatkan peluang sehingga 73 peratus untuk anda terkena gangguan ovulasi.

2. Gula

Makan gula  banyak akan efek kesuburan? Mengikut kajian makan banyak gula dapat mengganggu hormon yang terlibat dengan ovulasi. Sebuah studi menunjukkan bahwa 92% menyebabkan seorang wanita untuk mengalami infertilitas ovulasi

Dari pengalaman sendiri dan kawan kawan yang ada masalah untuk hamil. Bila kami mula kurangkan pengambilan gula putih ianya membantu peratusan untuk hamil lebih tinggi.

Makan gula tinggi pun tak bagus untuk kesihatan kan. Gula ini bukan sekadar gula putih akan tetapi gula yang tersembunyi di dalam makan juga. Jadi baca label makanan anda ok

3. Stress

Stres boleh menjejaskan bahagian otak anda (hipotalamus) yang mengawal selia hormon anda. Hipotalamus ialah kelenjar dalam otak yang mengawal hormon yang diperlukan untuk membebaskan telur anda. Kelenjar ini juga mengawal tahap testosteron suami anda.

Jika stres menjejaskan badan anda, maka ini bermakna anda boleh mengovulasi lebih lewat daripada biasa dalam kitaran haid anda, ataupun langsung tidak. Keadaan ini dipanggil anovulasi yang dicetuskan oleh stres.

Badan anda mungkin sudah biasa dengan tekanan harian, jadi kitaran anda kemungkinan tidak terjejas oleh tekanan-tekanan tersebut. Namun seetiap orang bereaksi dengan cara berbeza terhadap stres. Peristiwa yang menyebabkan trauma boleh menkucar-kacirkan kitaran anda dan mengganggu penghamilan. Atau boleh jadi perubahan rutin seperti tugasan luar kawasan yang melewatkan ovulasi anda.

Jika anda stres, mukus serviks anda mungkin menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena. Kalau kebiasaannya anda melihat peningkatan kebasahan apabila menghampiri ovulasi, sebaliknya kini ada hari-hari yang kering, berselang-seli dengan kebasahan. Ia seolah-olah badan anda cuba mengovulasi tetapi dilewatkan oleh stres.

Nak tips lagi best, kena cuba special tips mudah hamil 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.