Tips Penjagaan Kulit Wajah dgn Vitamin A

Tips Penjagaan Kulit Wajah dgn Vitamin A

Vitamin A adalah nutrien yg penting utk support kesihatan kulit, mata, & sistem imun.

Ada 2 jenis vitamin A : retinoids & carotenoids(provitamin A).

Kulit kita adalah organ yg mudah bertindakbalas dgn retinoids. Bila kita sapu retinoids ke kulit, kulit kita akan serap vitamin A ni.

Retinol adalah salah satu ahli keluarga retinoids yg terkandung dalam Youth Activated Serum.

Produk skincare yg mengandungi vitamin A ni dia membantu mengurangkan sel kulit kita dari sloughing, so ia bantu kurangkan masalah pori2 tersumbat & blackhead.

Kalau org yg pertama kali guna produk skincare dgn vitamin A ni, mungkin kulit dia akan jadi merah2, gatal2, & rasa tak best. Normal saja itu ba.

Kalau first time pakai & ada rasa macam irritation, jadi kena kurangkan kekerapan & jumlah titisannya.

Contoh cara guna serum/produk skincare dgn vitamin A:

Minggu 1,

Hari 1 : guna sedikiiit saja di waktu malam
Hari 2 : tak perlu
Hari 3 : tak perlu
Hari 4 : guna seperti hari 1
Hari 5 : tak perlu
Hari 6 : tak perlu
Hari 7 : tambah sikit lagi kuantiti, maybe separuh dari saranan

Minggu 2,

Hari 1: tak perlu
Hari 2 : guna seperti hari 7 minggu 1
Hari 3 : tak perlu
Hari 4 : guna seperti hari 7 minggu 1
Hari 5 : tak perlu
Hari 6 : guna dalam kuantiti yg disarankan
Hari 7 : tak perlu

Minggu 3, then kalau takde masalah kulit merah atau gatal, boleh terus guna dgn normalnya. Kalau masih ada lagi isu tu, ulang lagi mcm minggu 1 atau 2 sampailah kulit dah adapt.

Serum vitamin A ni mesti dipakai di waktu malam, selepas cuci muka & pasang toner. Kalau nak pakai di waktu siang, lepas tu mesti pakai SPF, sbb ia sensitif pada cahaya matahari.

Jadi kalau uols first time guna Youth Activating Serum & rasa kulit merenyam tu jangan risau, ia mmg sangat normal. Mana2 serum/krim yg guna pure vitamin A akan buat kulit kita jadi macam tu.

Ada soalan lagi tentang benda ni boleh PM tepi yee 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by