TULANG PATAH – Diet Paling Sesuai Untuk Kekuatan Tulang

vivix untuk sembuhkan tulang patah

Tulang patah memerlukan waktu yang lama untuk sembuh. Setelah melakukan pembedahan untuk menyatukan tulang kembali, pesakit masih harus menunggu berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun, agar tulang boleh kembali seperti semula.

Meskipun begitu, bukan bererti penderita patah tulang dibiarkan pasrah dan menunggu. Proses penyembuhan patah tulang juga boleh dipercepatkan dengan memilih nutrisi yang tepat. Berikut adalah beberapa nutrisi yang diperlukan oleh pesakit patah tulang.

jenis tulang patah

KALSIUM

Salah satu nutrisi yang diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang patah. Begitu juga ketika seseorang mengalami tulang patah. Doktor James Balch dan Mark Strengler, penulis Prescription for Natural Cures mencadangkan pesakit patah tulang untuk suplemen kalsium hingga 500 – 600 miligram setiap hari.

Selain itu, mengambil makanan yang kaya kalsium seperti susu, soya, pisang, yogurt, tauhu, tempe, dan lain-lain juga boleh membantu memenuhi keperluan kalsium pesakit. Beberapa sayuran seperti brokoli, dan lobak juga kaya akan nutrisi kalsium dan bagus diambil setiap hari.

VITAMIN D

Vitamin D memiliki peranan penting untuk menyerap kalsium ke dalam darah dan tulang. Tanpa vitamin D yang cukup, kalsium yang ada dalam makanan dan suplemen akan mengalami kesukatan untuk diserap tubuh, sehingga hanya akan berakhir sia-sia. Untuk itu, sangat penting memenuhi keperluan vitamin D dan kalsium.

Cara mudah mendapatkan vitamin D adalah dengan berjemur di bawah sinar matahari pagi yang belum panas. Sinar matahari mengandung banyak vitamin D. Selain dari sinar matahari, vitamin D juga boleh didapati melalui kuning telur, minyak ikan, atau daging ikan seperti salmon, sardin, tuna, dan lain-lain. Seseorang harus mengambil sekitar 400 – 800 unit vitamin D sehari.

VITAMIN K

Dalam artikel yang ditulis pada tahun 2012, saintis di Florida menjelaskan pentingnya vitamin K untuk kesihatan tulang. Vitamin K memberikan peranan penting bagi penyembuhan patah tulang. Hal ini kerana vitamin K bertugas untuk memperkuatkan osteocalcin, komponen protein pada tulang, tanpa meningkatkan jumlah mineral dalam tulang. Proses ini akan membantu penyembuhan patah tulang dengan lebih cepat dan menurunkan risiko tulang retak.

Vitamin K biasanya terdapat dalam sayur-sayuran seperti brokoli, kembang kol, ikan, hati, daging, dan telur. Lelaki memerlukan 120 mikrogram vitamin K dan wanita memerlukan 90 mikrogram. Bagi pesakit patah tulang, peneliti menyarankan untuk mengambil vitamin K 20 peratus lebih banyak dari keperluan orang normal setiap hari.

NUTRISI LAIN

Nutrisi lain yang bagus untuk mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang adalah boron dan silica. Dua nutrisi ini akan meningkatkan penyerapan kalsium dalam darah dan tulang. Selain itu, ada juga nutrisi lain yang meningkatkan penyerapan kalsium seperti vitamin C dan magnesium. Vitamin C membantu produksi kolagen yang diperlukankan untuk proses penyembuhan tulang.

diet tulang patah

6 JENIS MAKANAN UNTUK TULANG PATAH CEPAT SEMBUH

  1. Susu – Beberapa kajian perubatan menunjukkan bahawa susu adalah sumber protein dan kalsium yang kaya. Sudah tentu ini dapat meningkatkan sistem imun anda dan tulang patah cepat  sembuh.
  2. Brokoli – Sayuran hijau, terutama brokoli mempunyai kandungan vitamin K yang begitu besar. Vitamin K berguna dalam membina jisim tulang dan menyembuhkan sebarang kecederaan tulang yang rosak.
  3. Orange – Sakit apabila patah disebabkan oleh keradangan. Vitamin C dalam oren boleh membantu melegakan kesakitan. Di samping itu, limau juga boleh meningkatkan peluang tulang patah cepat sembuh dan menggalakkan sistem imun menjadi kuat.
  4. Yogurt – Asid amino dalam yogurt, seperti lisin dan glutamin, berfungsi dalam, penyerapan kalsium. Yogurt juga mempunyai protein dan fosforus yang dapat membantu meningkatkan proses tulang patah cepat sembuh.
  5. Labu dan biji bayam – Bayam dan biji labu mempunyai jumlah zink yang tinggi. Dalam proses penyembuhan fraktur diperlukan zink untuk pulih dengan cepat.
  6. Tomato – Tomato bermanfaat dalam membina tisu tulang dan meningkatkan pengeluaran kolagen untuk memperbaiki kulit anda. Untuk keputusan maksimum, penggunaan tomato secara tetap.

sumber : MERDEKA, BOTTOMLINEINC

TIPS DARI FAIZ YANG PERNAH KEMALANGAN AGAR TULANG PATAH CEPAT SEMBUH

Supplement Yang Faiz ambil dan berjaya mempercepatkan tulang patah sembuh adalah

1. Ostematrix

diet tulang patah

Ostematrix adalah gabungan kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium adalah mineral utama dalam komposisi tulang manusia. Justeru, ia berfungsi penting dalam penyembuhan patah tulang. Vitamin D dalam Ostematrix memberikan penyerapan optimum kepada kalsium oleh tubuh. Hanya pengambilan dengan beberapa kaplet Ostematrix cukup untuk keperluan kalsium yang disarankan oleh pakar tulang bagi mempercepat proses memperkuat tulang.

2.Energizing Soy Protein (ESP)

tulang patah cepat sembuh

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. Ia kaya dengan sumber protein yang diperlukan tubuh bagi membina semula tulang yang telah patah dan retak. Bukan itu sahaja, protein dalam ESP juga membantu bagi pertumbuhan sel-sel baru bagi menggantikan sel tulang yang telah rosak atau mati.

3. Vitalea

tulang patah cepat sembuh

Vitalea mengandungi Vitamin K yang diperlukan untuk memperkuat osteocalcin iaitu komponen protein penting pada tulang. Proses ini akan meyembuhkan patah tulang dengan cepat dan mengelakkan risiko tulang retak.

4.Omega guard

tulang patah cepat sembuh

Omega Guard membantu mencegah degradasi tulang rawan pada sendi, memulihara sendi yang tercedera kerana patah. Omega Guard juga adalah pelincir untuk membantu pergerakan sendi lebih lancar.

RESVERATROL UNTUK KESIHATAN TULANG PATAH ?

Kerana resveratrol mempunyai sifat anti-radang yang kuat, para penyelidik Denmark berpendapat bahawa ia mungkin membantu mengelakkan keradangan yang menyebabkan kelemahan tulang. Mereka melakukan kajian pada orang yang mempunyai sindrom metabolik, kombinasi tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan gula darah tinggi, kerana keadaan mereka menyebabkan mereka berisiko melemahkan tulang.

Para penyelidik merekrut 66 lelaki pertengahan umur dengan sindrom metabolik tetapi tidak osteoporosis dan mula mengesan kesan resveratrol pada enzim pembentukan tulang dan kepadatan tulang pada duri-duri lelaki yang lebih rendah. Mereka melakukan ini dengan membahagikan peserta kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan menerima 1,000 miligram (mg) sehari dari formulasi semulajadi resveratrol dipanggil transresveratrol (sebagai pil 500 mg yang diambil dua kali sehari), kumpulan lain menerima 150 mg (sebagai pil 75 mg yang diambil dua kali sehari), dan Kumpulan ketiga menerima pil plasebo.

Hasilnya: Ia tidak mengambil masa lama untuk resveratrol menunjukkan tanda. Selepas hanya empat bulan, lelaki yang mengambil dos harian resveratrol mengalami peningkatan sebanyak 16% dalam enzim pembentukan tulang yang dipanggil alkali fosfatase tulang, yang biasanya ditemui pada kanak-kanak yang melalui spurts pertumbuhan. Mereka juga mempunyai ketumpatan tulang 3% lebih banyak daripada mereka pada permulaan kajian. Sementara itu tiada perubahan yang dilihat dalam kumpulan plasebo, dan perubahan minimum dilihat dalam kumpulan resveratrol dos rendah.

kanser rahim

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL UNTUK TULANG PATAH

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

minum vivix shaklee tulang belakang sihat

tulang belakang sihat saraf vivix shaklee

vivix shaklee rawat tulang belakang

PERINGATAN : VIVIX IALAH MAKANAN SIHAT

Perlu diingatkan vivix adalah makanan sihat. Tumbuhan terpilih yang membantu sel sel aktif dan sihat. Bila sel kita sihat, tisu badan kita akan aktif dan terbina dengan cepat. Oleh sebab itu luka cepat sembuh. Luka lambat sembuh bila kita kurang makan makanan yang sihat, cukup makan tetapi makanan itu belum lengkap nutrisi yang badan kita perlukan untuk proses penyembuhan.

JOM DAPATKAN SET VITAMIN TULANG PATAH SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya  

Ainul Mustafa  013-3612717 atau klik icon di bawan ini.

Bertindak sekarang sebelum terlambat.

tulang patah cepat sembuh

ATAU

tulang patah cepat sembuh

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

About Diet Diet Sihat 212 Articles
Pengedar VIVIX SHAKLEE paling top di Malaysia. Berminat tentang isu terkini kesihatan sedunia. Hubungi hotline 0133612717 atau 0163944294 untuk info lanjut tentang produk VIVIX

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge