DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Vitamin C PROTECT Diri Dari Coronavirus

Vitamin C PROTECT Diri Dari Coronavirus

PREVENT vs. PROTECT

Sejak kes virus korona & vitamin C ni, saya perhatikan ada segelintir mungkin silap guna perkataan untuk berkongsi tentang Vitamin C dan virus ni ni. Contohnya menggunakan perkataan ‘mencegah’…

Ia dinyatakan dgn jelas dalam report ni – PROTECT, bukan PREVENT.

Protect adalah melindungi, manakala prevent pula mencegah. Nampak macam hampir2 tapi sebenarnya tak sama.

Contohnya macam ni…

Anak2 kita main basikal di padang permainan. Kita pakaikan diorang segala macam helmet, chin guard, knee guard, elbow guard… semua tu adalah untuk PROTECT (melindungi) mereka sekiranya mereka jatuh, bukannya PREVENT (mencegah) mereka dari jatuh.

Macam tu lah juga dgn pemakaian tali pinggang keledar dan carseat, semua tu nak protect, bukan prevent.

So dalam kes Coronavirus ni, vitamin C adalah utk protect, bukan prevention. Prevention steps ni dah clearly stated by KKM (lihat foto no 2).

Jangan confuse lagi ya.

Btw vitamin C ni kalau bukan sebab Coronavirus pun kita kena cukup keperluan vitamin C.

Dalam satu studi, ‘Effects of Oral Vitamin C Supplementation on Anxiety in Students: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial.
Randomized controlled trial; de Oliveira IJ, et al. Pak J Biol Sci. 2015’ menunjukkan bahawa vitamin C menurunkan tahap anxiety dan membawa kepada kepekatan plasma vitamin C yg lebih tinggi berbanding dengan placebo. Kadar degupan jantung juga berbeza dengan kumpulan vitamin C dan kumpulan placebo. Ia membuktikan bahawa vitamin C memainkan peranan terapeutik penting untuk anxiety & menunjukkan kemungkinan penggunaan antioksidan dalam mencegah atau mengurangkan anxiety. This suggests that a diet rich in vitamin C may be an effective adjunct to medical and psychological treatment of anxiety and improve academic performance.

Pendekata, amalkan pengambilan vitamin C setiap hari OK!

@kak.lyna
#iReachMentor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat